Liity jäseneksi

Työelämäopas

Työelämäopas on AKI-liittojen jäsenpalvelu. Pääset lukemaan oppaan ohjeita kirjautumalla jäsentunnuksillasi.

Työnhaku

Mistä löydän työpaikan? Mitä tulee ottaa huomioon hakemusta tehtäessä? Miten valmistautua haastatteluun? Lue tästä vinkit työnhakuun.

Lue lisää

Työsuhde ja virkasuhde

Työsopimus, viranhoitomääräys, johtajasopimus. Lue tästä, miten palvelussuhteen ehdot, kuten palkkaus ja työaika määräytyvät, ja mitkä ovat työ- ja virkasuhteen keskeisimmät erot.

Lue lisää

Työ- ja virkaehto-sopimukset

Yleensä suurin osa palvelussuhteen ehdoista määräytyy jonkin työ- tai virkaehtosopimuksen mukaisesti. AKI-liittojen jäsenenä olet osallinen useimmista yksityisen ja julkisen sektorin sopimuksista. Tästä pääset tutustumaan työehtosopimuksiimme.

Lue lisää

Palkkaus

Palkka on tärkein työstä saatava etuus, ihmisen toimeentulo. Lue tästä, miten palkkaus määräytyy ja millaista palkkaa työstä on lupa odottaa.

Lue lisää

Työaika

Palkan vastineena työntekijä antaa työntekijälle sekä tuloksia että aikaansa. Työsuojelun näkökulmasta on tärkeää, että työajan suhteen on selvät pelisäännöt. Tästä osiosta löydät apua työaikakysymyksiin.

Lue lisää

Työhyvinvointi ja työsuojelu

Mietityttääkö työturvallisuus? Onko sinua kiusattu tai syrjitty? Koetko uupuvasi töiden alla? Työhyvinvointi ja työsuojelu on jokaisen oikeus.

Lue lisää

Sivutoimet ja kilpailukiellot

Oletko harkinnut sivutointa? Ehdottaako työnantajasi sinulle kilpailukieltosopimusta? Löydät tältä sivulta tietoa työnantajan kanssa kilpailevasta toiminnasta.

Lue lisää

Työttömyys ja lomautukset

Oletko jäämässä työttömäksi tai lomautusuhan alla? Tästä löydät ohjeita, miten toimia.

Lue lisää

Eläkkeelle

Työuran loppupäässä siintää eläke. Lue tästä, miten eläke kertyy ja mitä on hyvä ottaa huomioon eläkkeelle siirryttäessä.

Lue lisää

Apua pulmatilanteisiin

Etkö löytänyt vastausta sivuiltamme? Pulmatilanteissa sinua auttavat sekä henkilöstön edustajat työpaikallasi että AKI-liittojen asiantuntijat.

Lue lisää