Liity jäseneksi

Kanttori-urkuriliiton puheenjohtajalta: Yllätyksiä, tietenkin

Minna Raassina
AKIn ja Kanttori-urkuriliiton puheenjohtaja

Lehden ilmestyessä liitolle on jälleen valittu puheenjohtaja. Tätä kirjoitettaessa vaali on vielä edessäpäin.

Kaksi vuotta sitten edessäni oli kuin hyppy liikkuvaan junaan SKUL:n edellisen puheenjohtajan, musiikkineuvos Marjukka Anderssonin, seuraajana. Pohjoismaisen kirkkomusiikkisymposiumin valmistelut olivat hyvin käynnissä. Odotettuja Kirkon musiikkijuhlia alettiin suunnitella osaksi Kirkon juhlat 2023 #yhdessä -tapahtumaa.

Paikka JUKOn Kirkon neuvottelukunnassa on avannut edunvalvontaprosesseja. Kanttorikoulutuksen seurantaryhmän työskentely yhdistää eri tahoja yhteisen nimittäjän, alamme koulutuksen, nivomana. Vuoden kanttorin valinta on herkullinen tilaisuus nostaa esille työmme eri puolia ja sen huippuosaajia. Lämpimät onnittelut, Vuoden kanttori 2020 Maria Väinölä!

Jäsentapaamisia on järjestetty eri puolilla maatamme. Kanttorikuoron esiintymismatkat ovat tarjonneet luontevan yhteyden tavata jäsenistöä ”puheenjohtajan kahveilla”.

Kaksivuotiskauden suuri ilonaihe on Oulun sittenkin jatkuva kanttorikoulutus. Liitto otti silloisen puheenjohtajansa Eero Annalan johdolla kantaa koulutuksen säilyttämisen puolesta vuonna 2016: ”kanttorien työllisyystilanne on huomattavasti parempi kuin korkeakoulutetulla työvoimalla keskimäärin. Kirkkomusiikin koulutuksen vähentämiselle ei työvoiman saatavuuden näkökulmasta ole perusteita – koulutusta ei ole liikaa.”

Kuluvana vuonna liiton hallinto on hyvin pitkälti – onnistuneesti – toiminut etänä. Hallitus on mm. keskustellut liiton taloudesta. Akava-talon remonttiin käytetyn sijoitusvarallisuuden kerryttäminen uudelleen on nyt saatava käyntiin. Lähivuosina jäsenmaksuprosentin palauttaminen remonttikorotusta edeltäneelle tasolle on tavoitteena.

Kaksivuotiskauden suuri ilonaihe on Oulun sittenkin jatkuva kanttorikoulutus.

Kysymyksiä herättää musiikkityön ja kirkkomusiikin asiantuntemus kirkon hallinnossa ja muissa portaissa, kuten tuomiokapituleitten henkilöstössä. Kirkolliskokouksen jäsenistössä kirkkomusiikin asiantuntijoitten määrä on satunnainen eikä koskaan suuri. Kirkon työnohjaajien joukossa on vain yksittäisiä kanttoreita.

Puheenjohtajuus on pitkälti yhteistyötä. Kiitän siitä esittäen vielä nimetyt kiitokset sisarliittojen väistyneille puheenjohtajille Saara Nykäselle (STL) sekä Ulla Ruusukalliolle (SKPL). Kanssanne on ollut hyvä työskennellä!

Yllätyksiäkin on tullut, tietenkin. Kohtasin vanhemman ruotsalaisen kollegan kanssa Pohjoismaisen kirkkomusiikkineuvoston illallisella. Miellyttävän, mm. kansojemme pitkää yhteistä taivalta sivunneen keskustelun yhteydessä tämä esitti minulle syvän pahoittelunsa siitä, miten Ruotsi jätti Suomen oman onnensa nojaan talvisodassa. Tästä jäi hyvin lämmin muisto; enpä olisi arvannut, mitä kaikkea eteen voikaan tulla.