Liity jäseneksi

Vuoden pappi Heli Harjunpää on Hiljaisuuden joogan kehittäjä

Suomen kirkon pappisliiton hallitus on valinnut Vuoden papiksi 2022 Helsingin seurakuntayhtymän sairaalapastori Heli Harjunpään. Valinta julkistettiin 12.10. Papiston päivien avajaisissa Seinäjoella. 

Heli Harjunpää on kehittänyt kristillisen Hiljaisuuden joogan, johon hän on rakentanut myös ohjaajakoulutuksen. Hiljaisuuden jooga edustaa uudenlaista hengellisyyttä muuttuvassa ajassa, hengellisyyttä, joka vetoaa myös niihin, joita ei säännöllisesti nähdä kirkon penkissä.

Hiljaisuuden jooga® on myös rekisteröity joogalaji, jonka perusidea on siinä, että se sopii kaikille. Keskeistä siinä on kristillisyyden ytimestä nouseva armollisuus. Hiljaisuuden joogassa kohtaavat kristillinen spiritualiteetti ja joogasta tutuksi tullut kehollisuus.

– Hiljaisuuden joogan harjoitukset ovat lempeitä, hengellisesti avaria ja osallistujat saavat tehdä ne itselleen sopivalla tavalla. Niistä muodostuu yhtenäinen meditatiivinen kokonaisuus kuin miniretriitti, jossa yhdistyvät lempeä kehollinen harjoitus, mielen hiljentyminen ja hengellisyys. Harjoituskokonaisuudessa liitytään kristilliseen perinteeseen rukouksin, Raamatun tekstein ja virsien sanoin, kertoo Heli Harjunpää.

Myös moni seurakunnan työntekijä on löytänyt Hiljaisuuden joogasta työvälineen hengellisen kasvunsa ja työnsä tueksi. Harjunpää on kouluttanut jo lähes sata uutta Hiljaisuuden joogan ohjaajaa yhteistyössä Hiljaisuuden Ystävät ry:n kanssa. Monelle osallistujalle Hiljaisuuden jooga on avannut uuden näkökulman elämään, kohti oman hengellisyyden avartumista, iloa, rauhaa ja rakkautta.

Kuva Johanna Harjunpää

Heli Harjunpää on syntynyt Helsingissä vuonna 1963. Hän on valmistunut teologian maisteriksi Helsingin yliopistosta 1991 ja vihitty papiksi Helsingissä vuonna 1993. Hän on työskennellyt Helsingin seurakuntayhtymän sairaalapastorina vuodesta 2008 lähtien sekä vuosina 1996 ja 1999–01. Hän toimi sairaalapastorina myös Espoon seurakuntayhtymässä vuosina 2001–06 sekä oppilaitospastorina vuosina 1993–94. Työnsä ohella hän toimii joogaopettajana ja retriitinohjaajana.

Harjunpäältä on ilmestynyt neljä kirjaa, joista kolme käsittelee joogaa sovellettuna kristilliseen arvopohjaan ja hengellisyyteen. Viimeisin kirja, Hiljaisuuden jooga® – ohjaajan opas, ilmestyi tänä syksynä.

Vuoden papin harrastuksia ovat päivittäiset aamukävelyt luonnossa ja kirjoittaminen sekä lisäksi mielenkiinnon kohteena ovat historia, dokumentit ja kuvataide. Perheeseen kuuluvat puoliso ja kolme aikuista lasta.