Liity jäseneksi

Työntekijän näkökulma: Ossi Jauhiainen

Virsivideot ja striimaus tulivat jäädäkseen

Ossi Jauhiainen, Kanttori, Kuopion Alavan seurakunta

Viimeistään korona-ajan rajoitukset pistivät monet seurakunnat digiloikan eteen. Piti keksiä ratkaisuja, miten tavoittaa seurakuntalaiset, koska kirkoilla ei saanut kokoontua, tai ainakin kokoontuvien ryhmien kokoa oli rajoitettu varsin radikaalisti. Monissa seurakunnissa alettiin siis striimata tai tuottaa muuta sisältöä sosiaaliseen mediaan. Kuopion Alavan seurakunnan onni oli, ettei tässä kohtaa tarvinnut hankkia oikeastaan kuin muutama hyvälaatuinen 4K kamera ja striimaus- ja videon editointiohjelma. Mikserit, mikit ja sopiva äänentoisto löytyivät jo ennestään.

Koska Kuopion tuomiokirkolta tuli jo viikoittain sunnuntain jumalanpalvelukset, Kuopion Alavalla päädyttiin julkaisemaan niin ikään viikoittain ”Noin vartin kirkko”. Tämä tarkoitti videon etukäteissuunnittelua varsin tiiviistä sisällöstä, sekä pientä käsikirjoitusta näytettävien kuvien ja kuvakulmien osalta. Lopullinen editointi vei sitten usein suuren osan ajasta, ja virsien miksaus työllisti paljon, halusin näet sovittaa virsiä aina hiukan eri tyylejä ja moninaisia instrumentteja käyttäen. Myös kirkon urkujen miksaus eri soittimien ja midiäänien kanssa antoi omat haasteensa. Rajoitusten ollessa kovimmillaan toteutimme virret usein kollegani kanssa, lisäksi usein virsiin kävi soittamassa yksittäisiä soittajia instrumentti/stemma kerrallaan. Rajoitusten höllentyessä oli mahdollista tehdä sovituksia myös suuremmille kokoonpanoille, kuten ”Hoosianna” ja ”Siunaa ja varjele meitä” -videoissa, joissa molemmissa on kokonainen orkesteri.

Jossain vaiheessa seurakunnassamme siirryttiin striimaamaan viikoittain myös jumalanpalvelukset, jolloin ”Noin vartin kirkko” -videot saivat väistyä viikoittaisesta kalenterista. Striimauksen piiriin pääsivät myös yksittäiset konsertit, ja onpa striimattu toimituksiakin säännöllisesti suljettuina striimeina. Toimituksien osalta olemme antaneet tallenteen Alavan logolla varustetulla muistitikulla tilaisuuden jälkeen omaisille. ”Noin vartin kirkot” ovat nykyään suunnattu isoihin kirkkopyhiin ja eritoten kouluille. Tämä harvempi julkaisurytmi puolestaan antaa aikaa suunnitella videot huolella, sekä panostaa vaikkapa sovituksiin ja leikkauksiin. Usein kuvaajana ja leikkaajana meillä on ollut apuna seurakuntalainen Miika Tammekann, vaikka myös seurakunnan työntekijöiltä osaamista löytyy.

Striimaus siis jatkuu, mutta niin jatkuu myös työ virsivideoiden parissa. Kesän aikana äänitimme kaksi virttä, joihin kuvasimme jo videomateriaaliakin. Lisäksi syksylle on suunnitteilla virsiä, joista ainakin yksi on orkestraalisempi sovitus.