Liity jäseneksi

Työntekijän näkökulma: Milla Voudinlehto

Mihin hävisi iso K?

Milla Voudinlehto, oppilaitospastori, Rauman seurakunta

Tammikuussa maailman isoimpia murheita oli iso K. Ukrainan sodan alettua korona siirrettiin syrjään ja uutisointi keskittyi sodan kauhujen ympärille. Hävisikö iso K sinun elämästäsi tuolla hetkellä? Loppuivatko koronatoimet siihen paikkaan ja alettiin valmistautumaan uusien pakolaisten vastaanottamiseen? Oliko sielusi nopea liikkeissään vai vieläkö prosessoit isoa K:a? Minä väitän, että taudin seuraukset näkyvät nyt työpaikoillamme.

Kuinka monta kertaa olet sairastanut ison K:n? Taudin sairastamisen jälkeen toisilla on pitkä tie takaisin välttävään olotilaan. Väsymys ja muistamattomuus ovat olleet itselleni pahimpia. Päivämääriä ja ajankohtia en ole kyennyt muistamaan entiseen tapaan. On pitänyt opetella uudelleen työpaikan järjestelmien käyttöä ja pyrittävä pysymään hereillä pitkissä kokouksissa. Tässä kerroin työntekijän tulokulmaa. Entä, mitä kuuluu opiskelijoillemme ja juuri valmistuneille kirkon ammattilaisille? Tänä keväänä vastaani on tullut aivan uupuneita nuoria ihmisiä, jotka ovat saaneet oppinsa koneen takana. Moni on purkanut tuntojaan yksinäisyydestä, irrallisuudesta, ylipitkistä luentoralleista: ”Kun joku edes katsoisi silmiin livenä päivän aikana!” Miten kehittyä kohtaamisen ammattilaiseksi ilman kohtaamista?

Mitä olinkaan tekemässä? Miten tämä Kipa nyt toimikaan? Mikäs polku niihin matkalaskuihin oli? Oliko seuraava tapaaminen verkossa vai livenä? Keskittymisvaikeudet ja vanha kunnon työmuisti ovat kadoksissa. Koko ajan joku sovellus piippaa. Kirkko on mennyt mukaan digiaikaan nopealla vauhdilla, työntekijä ei ole voinut jättäytyä nettitodellisuuden ulkopuolelle. Edes vanha kunnon kirkon piirissä elävä muutosvastarinta ei toiminut ison K:n vaatimia uudistuksia vastaan. Missä tilanteessa työskentelemme nyt?

Iso K on jäämässä kiertäväksi taudiksi muiden tautien joukkoon. Useat meistä ovat menettäneet monisairaita ihmisiä lähipiiristään. Kirkon työntekijöinä olemme seisseet arkun äärellä ja kannatelleet seurakuntalaisiamme ja itseämme. Eteenpäin on elävän mieli. Ukrainan sota alkoi ja valmistauduimme ja olemme valmiudessa auttamaan. Osassa seurakuntia on hätämajoitus ja auttamistyö täydessä touhussa, toiset odottavat vielä tulijoita. Märehtimiselle ei ole aikaa, on toimittava uuden kansainvälisen kriisin tultua kohdalle. Parin vuoden päästä muistelemme, miten kaikesta tästä selvittiin.

Istu alas ja hengitä hetki. Me selviämme tästä. Eteenpäin on elävän mieli! Avaa työpaikallasi ongelmat yksi solmu kerrallaan. Älä vaadi aivoiltasi yhtä paljon, kuin ennen isoa K:ta. Sulje puhelin hetkeksi, jos se on mahdollista. Keskity yhteen tehtävään kerrallaan. Rajaa työtäsi. Kuvittele mielessäsi keväällä saapuvia muuttolintuja. Niiden tavoin tarkkaile muutoksen tuulia. Hyvän tuulen osuessa kohdallesi, levitä siipesi ja lennä! Elämä kantaa kyllä ison K:n jälkimainingeissa ja hyvät tuulet osuvat sinunkin siipiesi alle.