Liity jäseneksi

Työ, teknologia ja ihminen

Ulla Ruusukallio
Pappisliiton puheenjohtaja 16.11.2020 asti

Monitilatoimisto. Avokonttori. Sähköpöytä ylös, luurit päähän merkiksi, ettei saa häiritä. Osa tarvitsee ne luurit korville voidakseen edes yrittää keskittyä. Silti jää häiritsemään liike silmäkulmassa, luurien läpi kuuluvat iloiset tervehdykset ja rupattelu. Pelko siitä, että joku kuitenkin keskeyttää. Tämä on hyvä, sanoo esimies. Tämä on nykyaikaa.

Teams-kokous. Pyydät puheenvuoroa, mutta puheenjohtaja ei näe, koska on itse puhelimella kokouksessa. Käytännöt sopimatta: kuinka puheenvuoroa pyydetään, kuka seuraa chat-kenttää puheenjohtajan puolesta. Luovutat, sillä nopeampien puhe soljuu jo muualla. Kyllä kokoukset näin onnistuu, kuulet käytävällä.

Jumalanpalvelus. Striimaus ei pelaa. Palaute on kriittistä: pettymys vyöryy ja ohjeita satelee. ”Antakaa ammattilaisten käsiin, jos ette tunarit itse osaa.”

Etätyötä kotona. Kertovat sen onnistuvan erinomaisesti. Onnistuu, jos on työhuone, eikä lapsia, puolisoa eikä lemmikkieläintä. Keittiön pöydän ääressä ei – elämän äänten ja liikkeen keskellä. Eikä saunassa, jonne wlan ei yllä, eikä junassa, jossa wlan pätkii.

Työ on muuttunut. Mutta mihin jäi ihminen, kun tekniikka otti ylivallan?

Ajat toistamiseen samaan risteykseen. Navigaattori kehottaa vielä kerran palaamaan. Olisi pitänyt tarkistaa reitti ennalta! Avain ei pelaa kirkon sähkölukossa, on lataus loppunut. Puhelimesta virrat vähissä, ei voi soittaa. Palvelin kaatunut Helsingissä. Ei pääse Kipaan, ei Populukseen, ei Domukseen. Työt seisoo.

Tuntuu, että koko viikkona et saanut mitään aikaan. Kuormitus tuntuu kuitenkin paineena päässä, kipuna kropassa ja levottomuutena mielessä.

Vapaapäivät ja palautuminen. Kaipaat palautumista pitkistä ja hajanaisista työpäivistä. Ajo mökin rauhaan, jossa oletusarvona luvassa vain hiljaisuutta, unta ja esteettömän maiseman katselua. Paitsi että naapuri aloittaa jo aamusta päältä ajettavalla pudonneiden lehtien huolellisen silppuamisen. Tikkakosken väki suorittaa ylilentoja ja moottoriveneilijä päästelee vielä syksyn viimeiset kierrokset ennen veneen nostoa.

Työ on muuttunut. Mutta mihin jäi ihminen, kun tekniikka otti ylivallan? Teknologia on hyvä renki, mutta erittäin huono isäntänä.