Liity jäseneksi

Teologiliiton puheenjohtajalta: Mitä toivon työpaikaltani

Mitä toivon työpaikaltani

Laura Leipakka, Suomen teologiliiton puheenjohtaja

Otsikon kysymys on elämässäni varsin ajankohtainen, sillä nykyinen työsuhteeni loppuu vuodenvaihteessa. On aika pohtia, mitä teen seuraavaksi ja millaisessa työpaikassa.  Lähestyvä työnhaku saikin minut listaamaan asioita, joita toivon työnantajaltani ja työpaikaltani.

Osallisuus: Työn tulee merkitä jotakin. Haluan kokea sekä motivaatiota ja innostusta omasta työstäni että sitoutua työnantajaan. Toivon työnantajan sitoutuvan minuun ja olevan kiinnostunut ajatuksistani ja osaamisestani. Toivon työnantajan haluavan minun kehittyvän työssäni ja kehittävän työyhteisöä. Työpaikka rakentuu ihmisistä ja jokaisen työntekijän tulisi työtehtävästä riippumatta kokea olevansa osallinen työpaikastaan.

Etätyö ja joustavuus: Koronan seurauksena nopeasti muuttuvat olosuhteet tulivat jäädäkseen. Olen itse kolmessa vuodessa tottunut ja sopeutunut etätöihin niin hyvin, että asiantuntijatyön tekeminen ilman mahdollisuutta siihen tuntuu oudolta. Etätyö ja liukuva työaika ovat esimerkkejä joustavuudesta – asenteesta, jota arvostan työnantajassa erittäin paljon. Työntekijöiltä vaaditaan usein joustavuutta. Miksei siis myös työnantajalta?

Inhimillisyys: Tällä tarkoitan yleistä työn tekemisen ilmapiiriä työpaikalla. Sitä, että välitetään kollegoiden hyvinvoinnista ja ollaan kiinnostuneita heidän elämästään. Toki niissä rajoissa, mitä kukin haluaa yksityiselämästään kertoa. Lisäksi työnantajan, etenkin esihenkilöiden, suhtautumisella alaisiinsa on minulle suuri merkitys. Haluan, että minusta ollaan kiinnostuneita myös minun itseni vuoksi eikä vain työntekijänä. Ihmiset tekevät työpaikan.

Yhteisöllisyys: Työssä viihtyvyyttä edesauttaa kollegiaalisuus. Se, että tehdään yhdessä kivoja asioita eikä aina pelkästään töitä. Yhteisillä kahvihetkillä, lounailla, juhlilla ja virkistäytymistapahtumilla on tässä keskeinen rooli. Lisäksi arjen tasolla tapahtuvat kohtaamiset ja kuulumistenvaihto kasvattavat nekin kokemusta yhteisöllisyydestä. Pienet erityishetket auttavat jaksamaan arjen puuduttavia rutiineja ja haastavia työpäiviä.

Työsuhde-edut ja palkka: Molemmat ovat tärkeitä tekijöitä työtä valittaessa. Ensimmäinen painaa vaakakupissa isosti varsinkin silloin, jos palkka ei ole kilpailukykyinen verrattuna vastaavaan työtehtävään toisen työnantajan palveluksessa – ja päinvastoin. Itselleni etenkin toimiva työterveys ja liikunta- ja kulttuurisetelit ovat tärkeitä, sillä ne osoittavat työnantajan välittävän työntekijöidensä hyvinvoinnista. Työstä on myös aina saatava asiallinen korvaus joko rahana tai vapaa-aikana. Lisäksi palkan on pysyttävä yhteiskunnan yleisen hinta- ja palkkakehityksen mukana.

Nämä asiat aion pitää mielessä seuraavaa työpaikkaa etsiessäni.