Mari Liukkonen, Pohjois-Pohjanmaan Kanttori-urkuriyhdistyksen puheenjohtaja
Lokakuussa me Pohjois-Pohjanmaan kanttorit matkustimme Amsterdamiin yhdistyksemme opintomatkalle. Matkaohjelmamme oli runsas ja monipuolinen sisältäen vierailut urkutehtaaseen ja kirkkomusiikin koulutusta järjestävään oppilaitokseen, tutustumista erilaisiin urkuihin sekä konsertin ja musiikkiavustuksia jumalanpalveluksissa. Meidät otettiin aidosti kiinnostuneina vastaan kaikkialla, minne menimmekin.
Urkutehtailua ja kanavaristeilyä
Flentropin urkutehtaalla Zaandamissa tutustuimme sekä pilliverstaaseen että puuverstaaseen. Monelle meistä tämä oli ensimmäinen vierailu urkurakentamossa. Yllätyimme erityisesti siitä, ettei sähkökäyttöisiä koneita juurikaan näkynyt, vaan etenkin pilliverstaalla kaikki tehdään alusta saakka perinteisin menetelmin. Hollannissa onkin valtavasti historiallisia urkuja, joiden restauroinnissa Flentropin urkutehtaan kaltaisilla käsityöpajoilla riittää työtä uusien urkujen rakentamisen ohella.
Urkutehdasvierailun jälkeen innokkaimmilla oli mahdollisuus tutustua Augustinuskerkin hienosointisiin Cavaille-Coll-urkuihin. Yhdessä kokoonnuimme vielä illansuussa kanavaristeilylle, mikä olikin oiva tapa tutustua Amsterdamiin humoristisen ja meidät suomalaisetkin huomioivan kapteenin opastuksella. Kapteenille kiitokseksi ja muiden matkustajien hämmennykseksi kajautimme tietysti risteilyn päätteeksi neliäänisesti ”Soi kunniaksi Luojan”.
Oppilaitosvierailu ja konsertti Rotterdamissa
Toisena matkapäivänämme suuntasimme Rotterdamiin. Kohteenamme oli Codarts Rotterdamin kirkkomusiikin koulutukseen tutustuminen. Jaoimme kirkkomusiikin opiskelijoiden kanssa tietoa Suomen ja Hollannin kirkkomusiikin koulutuksesta sekä kanttorin työstä, lauloimme myös molempien maiden hengellistä musiikkia. Havaitsimme, että siinä missä suomalaisilla kanttoreilla on täysipäiväinen virka, Hollannissa kanttorit ja urkurit työskentelevät ainoastaan sunnuntain messussa. Hautaukset ja vihkimiset ovat pääosin erillään kirkosta. Kirkkomuusikot joutuvatkin toimimaan myös yrittäjinä esimerkiksi konsertoimalla, opettamalla tai muualla kuin musiikin alalla. Toivotimme hollantilaiset kirkkomusiikin opiskelijat tervetulleiksi hakemaan kanttorin virkaa meiltä Suomesta!
Rotterdamissa avustimme myös Laurenskerkin kirkossa keskipäivän rukoushetken musiikissa, jonka jälkeen pidimme oman noin 45 minuutin konserttimme. Ohjelmistomme koostui pääosin suomalaisista perinteisistä ja modernimmista hengellisistä lauluista ja sovituksista. Kuulijat olivat vaikuttuneita, ja musiikkimme sai koskettaa heitä erityisellä tavalla. Konsertin jälkeen tutustuimme upeisiin Laurenskerkin kirkon Marcussen & Son -urkuihin, jotka ovat Hollannin suurimmat urut ja Euroopan suurimmat kokonaan mekaaniset urut 85 äänikertoineen.
Omatoimisesti ympäri Hollantia
Lauantaina jokainen sai valita itseään kiinnostavaa kokemista, nähtävää ja kuultavaa Amsterdamin ja ympäristön runsaasta tarjonnasta. Osa suuntasi Haarlemiin Pyhän Bavon suurkirkkoon, jossa oli tarjolla usean ilmaiskonsertin sarja. Seikkailumielisin kvartetti puolestaan vuokrasi jo edellisenä iltana auton ja huristi Vaasseniin konserttiin. Siellä kohtaamansa urkumaestro Martin Zonnenbergin vinkistä he päätyivät seuraavana päivänä ajelemaan ympäri Hollantia mitä mielenkiintoisimpien urkujen ja musiikkitilaisuuksien perässä.
Amsterdamiin jääneet kävivät tutustumassa mm. kirkkoihin ja taidemuseoihin. Monet suuntasivat iltapäivällä loisteliaaseen Concertgebouw-konserttitaloon kuulemaan Mendelssohnin Viulukonserttoa. Muutama kävi myös iltakonsertissa Orgelparkissa, yksityisen miljonäärin omistamassa rakennuksessa, jossa on kahdeksat urut, suurimpana 40-äänikertaiset barokkiurut.
Vaikka joukkomme hajaantuikin päivän ajaksi, yhteinen kokemuksemme oli, että Hollannissa on aivan valtavasti musiikki- ja kulttuuritarjontaa, joista oli suorastaan vaikeus valita!
Messuavustus ja erikoiset urut
Sunnuntaina avustimme messussa Oude Kerkissa, Amsterdamin vanhimmassa rakennuksessa. Kirkon omistaa säätiö, ja seurakunta saa käyttää sitä ainoastaan sunnuntaisin jumalanpalveluksiin. Muina aikoina kirkko toimii mm. museona ja näyttelypaikkana. Messu toimitettiin kirkon valtaisaan kokoon nähden pienelle mutta erittäin laulavaiselle seurakunnalle. Iloksemme messu myös striimattiin, joten kotijoukot Suomessa voivat seurata meidän musisointiamme.
Messun jälkeen kävimme vielä Musikgebouw’ssa, jossa oululaislähtöinen, mutta jo pitkään Hollannissa asunut urkuri Ere Lievonen esitteli meille maailman ainoita 31 säveltä oktaavia kohden sisältäviä mikrotonaalisia urkuja. Soittopöytä ja jalkio saivat suumme loksahtamaan auki, ja tasavireisyyteen tottuneet korvamme puolestaan avautuivat kuullessamme mikrotonaliteetin hienoudet sävelpuhtaudessa.
Lentoaseman lähtöportilla kajauttamamme Finlandia ja Suomen laulu jäivät viimeisiksi lauluiksi kuusi vuotta kuoromme taiteellisena johtajana toimineen Tommi Hekkalan johtamana uuden johtajan tarttuessa tahtipuikkoon vuoden vaihteessa. Olemme todella kiitollisia matkatyöryhmälle erinomaisesti suunnitellusta ohjelmasta ja järjestelyistä sekä mainiosti sujuneesta matkasta. Hyvillä mielin kartutamme yhdistyksemme kassaa seuraavaakin opintomatkaa varten, sillä tässä porukassa on ilo laulaa yhdessä ja välillä reissatakin!