Liity jäseneksi

Pappisliitto: Papit eivät ohjaa hautajaiskukkien valinnassa

Tiedote. Julkaisuvapaa heti.

Suomen kukkakauppiasliitto kertoo tiedotteessaan 21.4.2024, että seurakunnat ja papit ohjaisivat surevia omaisia tuomaan hautajaisiin vain yksittäisiä muistokukkia.

Tiedote on puhuttanut papistoa. Keskusteluissa ihmetellään, mistä Kukkakauppiasliiton ilmaisema käsitys ohjeistuksesta on peräisin.

Papit eivät lähtökohtaisesti tee tällaisia yleisiä linjauksia. Omaiset voivat valita juuri sellaiset kukat kuin itse haluavat. Tässä vaikuttavat myös paikalliset tavat.

Hautajaiskulttuurin muuttumisen papit kyllä tunnistavat. Muutoksia vauhdittaa myös hautajaiskustannusten nousu. Vähävaraisille omaisille hautajaisten järjestäminen aiheuttaa yhä useammin suuria taloudellisia huolia. Yksittäisten kukkien laskeminen on monelle talouden sanelema valinta, josta saatetaan jopa tuntea häpeää.

Pappien ja kukkakaupan alan yhteinen tavoite on tarjota ihmisille arvokas ja kaunis tilaisuus, kun läheinen on kuollut. Toivomme keskustelua yrittäjien ja seurakuntien kesken tämän tavoitteen edistämiseksi ja väärinkäsitysten välttämiseksi.

Lisätietoja
Janne Keränen, puheenjohtaja
Suomen kirkon pappisliitto
etunimi.sukunimi@gmail.com
p. 040 5255 158