Liity jäseneksi

Pääkirjoitus: Hyvästi ja näkemiin!

Laura Leipakka, Suomen teologiliiton puheenjohtaja

Pidät käsissäsi viimeistä Crux-lehteä ikinä. Paljon on muuttunut viimeisten vuosikymmenten aikana, kun Cruxia on julkaistu. Niin kirkossa kuin sen ulkopuolella. Ensi vuoden alusta lähtien siirrymme uuteen aikaan ja naapuriliittojemme KNT:n ja DTL:n kanssa jaettuun yhteiseen verkkomediaan, Jobiin. Se tulee käsittelemään samoja teemoja kuin Crux: työelämää, ammattiliiton kysymyksiä sekä ajankohtaisia asioita yhteiskunnassa ja maailmalla. Näitä teemoja tarkastellaan monipuolisesti, moniammatillisesti ja monen eri kirjoittajan toimesta.

Ammattiliiton julkaiseman lehden tulee elää ajassa ja hetkessä. Olla sellainen, että se palvelee liiton jäseniä ja puhuu asioista, jotka juuri sillä hetkellä ovat tärkeitä. Cruxissa itselleni parasta antia on ollut työelämän monipuolinen esittely ja käsittely. Oma liittoni, Suomen Teologiliitto, liittyi AKI-perheeseen ja liiton jäsenet Cruxin saajien ja kirjoittajien joukkoon vuonna 2017. Sen jälkeen Cruxissa on ollut yhä useammin läsnä myös muiden kuin kirkossa työskentelevien teologien ajatuksia ja näkökulmia. Erityisen kiinnostavaa on ollut lukea eri urapoluilla kulkevien ihmisten ajatuksia ja kokemuksia siitä, millaista työelämä on. Oli se sitten kirkossa, järjestössä, yritysmaailmassa tai jossain muualla. Monipuolisuus on rikkaus ja sitä tulemme taatusti Jobissa näkemään vielä Cruxiakin laajemmin.

Ammattiliitto on ennen kaikkea jäsentensä puolestapuhuja, työntekijöiden äänenkannattaja yhteiskunnassa. Viimeisten vuosien aikana asenteet ovat monin tavoin koventuneet niin maailmassa kuin meillä suomalaisessa yhteiskunnassa. Solidaarisuutta tarvitaan ehkä enemmän kuin koskaan – niin ammattiliitossa kuin työelämässä. Toivon, että Jobi ottaa näitä asioita rohkeasti esiin ja käsittelee jäsenilleen tärkeitä aiheita raikkaalla otteella.

Työelämän haasteita tuntuvat olevan alalla kuin alalla huono johtaminen, hallinnon raskaus, pätkätyöt ja uupuminen. Näiden haasteiden keskellä ammattiliitto ja kanssatyöntekijöiden joukko ovat tukena ja apuna. Tarjoamassa käsivartta silloin, kun elämä yllättää. Toivon Jobin kirjoittavan näistä asioista ennakkoluulottomasti.

Uskon siihen, että yhteisössä ja yhteisessä tekemisessä on voimaa. Aina ja kaikkialla. Tässä mielessä myös uusi ja uudenlainen media on joukkovoimaa! Toivon Jobin antavan AKI-liitoille ja sen sisarliitoille laajaa perspektiiviä katsoa maailmaa monesta eri kulmasta.

Ennen kaikkea toivon, että sinä, hyvä lukija, löydät tiesi myös Jobin ääreen. Kiitos yhteisistä vuosista Cruxin parissa! Kiitos Cruxin toimituskunnalle kautta vuosien ja kaikille niille, jotka tähän lehteen ovat vuosien saatossa kirjoittaneet. Kohti uutta on hyvä mennä, kun perusta on vankka.