Liity jäseneksi

Luottamusmies kantaa vastuuta keskusteluyhteydestä ja yhteisen hyvän edistämisestä

Ensi maanantain Luottamusmies-liveä suunnitellessani keskustelin useiden kirkossa ja kristillisissä järjestöissä työskentelevän luottamusmiehen kanssa. Yksi asia toistui joka keskustelussa – keskusteluyhteyden tärkeys.

Tarkoitan keskusteluyhteydellä kanavaa, jota hyödyntäen työntekijät ja työnantaja voivat tuoda tarpeitaan ja toiveitaan yhteisesti käsiteltäväksi. Toimiva keskusteluyhteys tuo aiheet käsiteltäviksi hyvissä ajoin. Se ehkäisee riitojen syntyä ja erimielisyyksien kärjistymistä.

Se ei riitä, että työntekijöiden murheita puhutaan taukohuoneen kahvipöydässä. On tärkeää, että työyhteisössä on henkilö, joka ottaa vastuuta siitä, että huolenaiheet nostetaan niihin pöytiin, joissa on valta niitä ratkaista.

Jututtamani luottamusmiehet muuten kuvasivat suhdetta työnantajaan toimivaksi. Kuulin jopa tapauksesta, jossa työantajan edustaja on rakentanut yhteisymmärrystä eri työntekijäryhmien edustajien välille.

Yhteinen hyvä syntyy yhteistyöllä

Seurakunnissa tehdään työtä yhteisen kutsumuksen hyväksi. Työntekijöiden sekä työantajan intresseissä on paljon yhteistä, erityisesti jos vertaa liike-elämän tai jopa julkishallinnon työmarkkinapöytiin.

Kuitenkin luottamusmiehet kertoivat ajaneensa menestyksekkäästi esimerkiksi palkkauksen kehittämistä ja työn vaativuuden arviointia työyhteisöissään. Vaikka työhyvinvointi on myös työnantajan etu, vaaditaan tällaisissa kysymyksissä selkeää työntekijäpuolen aloitteellisuutta sekä tavoitteellisuutta. Luottamusmiehet kokivat työnsä tältä osin ensisijaisesti työhyvinvoinnin kehittämiseksi.

Yksi kirkon merkittävimmistä tulevaisuuden haasteista on taloudellinen. Onnistunut yhteistyö luottamusmiehen sekä työnantajan välillä on yksi tärkeimmistä avaimista siihen vastaamisessa. Oli kyse rakenteellisista uudistuksista tai taloudellisesta sopeuttamisesta, on selvää että menestyksekkäät ratkaisut tehdään yhteisvoimin. Tässä jukolaiset kirkon luottamusmiehet etsivät etulinjassa yhteistä etua.

AKI-live 13.9. klo 15.00: Luottamusmies – ei supersankari, mutta melkein lähetetään AKIn facebook-livenä. Seuraa tapahtumaa, ja tule linjoille!

Ilari Huhtasalo

Kirjoittaja on toipunut kesälomasta.