Liity jäseneksi

Kommentti: Helsingin seurakuntayhtymän YT:t päätökseen – Kirkossa varaudutaan uuteen aikaan

Helsingin seurakuntayhtymän muutosneuvottelut ovat johtamassa 45 henkilötyövuoden vähentämiseen. Taustalla on verotuloennuste, jonka mukaan seurakuntayhtymän säästötarve vuoteen 2030 mennessä on noin 30 miljoonaa euroa.

Säästöt näkyvät seurakuntayhtymän toimintabudjeteissa sekä tilajärjestelyissä. Useista Helsingin kirkoista ollaan luopumassa.
Yhteistoimintaneuvottelujen piirissä oli 493 henkilöä ja alkujaan irtisanomisten arvioitiin koskevan enintään 90 henkilöä. Henkilöstövaikutukset on onnistuttu puolittamaan.

Kirkollisverokertymän taittuminen laskuun on nyt näkyvillä suurissa kaupungeissa. Säästöjä on jouduttu hakemaan irtisanomisista jo keskisuurissakin seurakunnissa. Seurakuntien taloudenpito edellyttää nyt tarkkuutta, mutta myös rohkeutta. Jäseniin panostaminen sekä uusien kutsuminen luo myönteistä kierrettä. Maassamme esimerkkejä myös elinvoimaisista seurakunnista, joissa kutsuminen ja kohtaaminen ovat antaneet kulukuurille vaihtoehdon.

Yhteistoimintaneuvottelut saavat mediassa näkyvyyttä ja pitkien palvelussuhteiden kirkossa luovat huolta toimeentulon jatkumisesta Helsingin ulkopuolellakin. Näiden huolien lievittämiseksi AKI-liitot on työskennellyt: edellytämme, että henkilöstön oikeusturvasta huolehditaan muutoksen keskellä. Jäseniämme edustaneet JUKOn luottamusmiehet ovat neuvotelleet uupumatta ja onnistuneesti tarjonneet vaihtoehtoja henkilöstövähennyksille. AKI-liitot on myös oleellisesti vaikuttanut valmisteilla olevan kirkon yhteistoimintalain vireille saattamiseksi.

Henkilöstöön kohdistuvat leikkaukset pienenivät arvioidusta, mutta silti liian moni seurakuntayhtymän työntekijä kohtaa huomisen vailla tietoa tulevasta. Ajatuksemme ovat heidän luonaan.

Järjestämme yhdessä JUKOn kanssa tilaisuuden Helsingin seurakuntayhtymässä työskenteleville jäsenillemme, jotka nyt kohtaavat uuden tilanteen. AKIn puhelinvaihde on tänään auki klo 16.00 asti.

Ilari Huhtasalo