Neuvottelutuloksen sisällöstä kerromme, kun kaikkien osapuolten hallinnot ovat hyväksyneet sen. JUKOssa neuvottelutuloksen käsittelee ensin kirkon neuvottelukunta, jonka jälkeen kokoontuu JUKOn hallitus.
Evankelis-luterilaisen kirkon virka- ja työehdoista sopivat JUKO, Kirkon alan unioni (JHL, Jyty), Kirkon alat ja Kirkon työmarkkinalaitos. AKI-liitot on JUKOn jäsenjärjestö ja AKIn toiminnanjohtaja Jussi Junni on ollut JUKOn toisena pääneuvottelijana Kirkon neuvotteluissa.
Merkittävä osa akavalaisten kirkonalan liittojen jäsenistä työskentelee pappeina, kanttoreina, diakonia- tai nuorisotyöntekijöinä. JUKO edustaa virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa myös hallinnon, viestinnän ja kasvatuksen tehtävissä toimivia kirkon akavalaisia.
Neuvottelut alkoivat tammikuun puolivälissä ja nykyinen sopimuskausi päättyy perjantaina 28. helmikuuta.
Kirkkofaktat 2025
- Sopimus | Kirkon virka- ja työehtosopimus
- Sopimuskausi päättyy | 28.2.
- Pääsopijat | JUKO, Kirkon alan unioni (JHL, Jyty), Kirkon alat ja Kirkon työmarkkinalaitos
- JUKOn neuvottelijat | neuvottelupäällikkö Anne Mikkola (JUKO) ja JUKOn kirkon neuvottelukunnan puheenjohtaja Jussi Junni (AKI-liitot)
Mikä JUKO?
- JUKO edustaa julkisalojen työmarkkinaneuvotteluissa 35:tä akavalaista ammattiliittoa, joilla on yhteensä 200 000 jäsentä.
- JUKO sopii virka- ja työsuhteiden ehdoista kunnissa, hyvinvointialueilla, valtiolla, yliopistoissa, evankelis–luterilaisessa kirkossa sekä Yritysjaostossa, Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.
- Työpaikoilla 3 500 jukolaista luottamusmiestä neuvottelee paikallisesti ja edustaa kaikkien JUKO-liittojen jäseniä.
- Julkisalan asiantuntija, esihenkilö- tai johtotehtävissä työskentelevä: löydä akavalainen/jukolainen liittosi!