Liity jäseneksi

Kanttorin kuulumisia

Ossi Jauhiainen, kanttori, Kuopion Alavan seurakunta

Armeijan jälkeen 1996 päädyin opiskelemaan tietotekniikkaa Kuopion ammattikorkeakouluun, ja opiskelin sitä kaksi vuotta tähtäimenä tietotekniikan insinöörin titteli. Toisin kävi. En saanut keväällä 1998 harjoittelupaikkaa tekniikan alalta ja huomasin Sibelius-Akatemian hakuilmoituksen. Minulla oli valmisteilla pianon I-kurssitutkinto opettajani Olli Rantalan johdolla. Olli opasti minua hakemuksen ja pääsykoe kappaleiden valinnassa. Suuri kiitos hänelle siitä ja ylipäätään klassisen musiikin estetiikan opettamisesta. Jätin hakemukseni Akatemialle viimeisenä hakupäivänä. Myöhemmin kesällä sain yllätyksekseni kuulla, että minut on hyväksytty Sibelius-Akatemiaan kirkkomusiikin koulutusohjelmaan Kuopioon. Tietotekniikan opinnot saivat jäädä, ja minusta tulisi musiikin maisteri.

Aloitin kirkkomusiikin opinnot Sibelius-Akatemian Kuopion osastolla syksyllä 1998. Opiskellessani Kuopiossa innostuin monenlaisesta kirkkomusiikista ja ilmoittauduin eri ryhmiin ja projekteihin aina gregoriaanisesta laulusta gospelmusiikkiin, perinteisen kirkkomusiikin ja klassisen musiikin opintojen rinnalla. Monipuoliset opinnot ovat antaneet mielestäni hyvät eväät selvitä monipuolisesta kanttorin työstä. Olen työskennellyt Kuopion Alavan seurakunnassa kanttorina syksystä 2009 lähtien.

Korona-aika

Korona-aikana toi haasteita myös kanttorin arkeen. Alavan kirkkoon oli valmistumassa kaksi suurta konserttia, kun koronarajoitukset iskivät kuin salama kirkkaalta taivaalta. Noin sadan esiintyjän voimin harjoiteltu Suuri yhteisvastuukonsertti ja viikkoa myöhemmin suunniteltu Mozartin Requiem jäivät toteutumatta. Tällä hetkellä meillä on suunnitteilla Requiemin osalta yritys numero 4 tulevan pyhäinpäivän viikonloppuna, elleivät rajoitukset vaikuta kuoron harjoitteluun ja tulevien konserttien yleisömääriin. Yhteisvastuukonsertin siirsimme suosiolla vuoteen 2022. Korona-aika toi kuitenkin uusina toimintamuotoina seurakuntaamme virsivideot, videoidut koulukirkot ja striimatut jumalanpalvelukset. Tämä digiloikka onkin miltei ainut positiivinen asia tämän pandemian keskellä.

More is more

Kanttorin arki on usein yksinäistä puurtamista: harjoittelua, kuoron ohjelmiston suunnittelua, toimituksia, sovittamista ja muita valmistelutöitä. Parhaat hetket työssäni kuitenkin ovat poikkeuksetta syntyneet yhteistyön tuloksina eri ihmisten ja ryhmien kanssa. Joskus pienimuotoisena musiikkiesityksenä, joskus massiivisena orkesterin, solistien ja kuoron yhteisproduktiona. Ruotsalaisen kitarasankari Yngwie Malmsteenin sanoin ”More is more” on tullut tutuksi sanonnaksi tuttavien savolaismuusikoiden kanssa. Alkujaan yksinkertainen virren toteutusidea saattaa nopeasti saada varsin suuret mittasuhteet eri yhteistyökumppaneiden kanssa, ja alkujaan pianosäestyksellinen virsi onkin sitten suurella orkesterilla ja kuorolla toteutettu virsivideo. Vuosien työskentely musiikin parissa ”Savon sydämessä” yli genrerajojen onkin tuottanut tulosta verkostoitumisessa, ja matkalla mukaan on tarttunut useita musiikkialan ammattilaisia ja harrastajia. Heistä valtaosaa voin kutsua hyviksi ystäviksi. Viime vuosina yhteistyö on saanut ulottuvuuksia myös yli Suomen rajojen. Olemme julkaisseet Alavan kirkkokuoron ja Alavan seurakunnan tiloissa harjoittelevan Tahdistin-orkesterin kanssa musiikkia mm. intialaisen Arunajan, sekä yhdysvaltalaisen gospellaulaja Everett W. Millerin kanssa. Lisää kansainvälisiä julkaisuja on luvassa jo tänä vuonna.

Kirjoittaja on Vuoden Kanttori 2021.