Liity jäseneksi

Kanttoriksi Ruotsiin?

Sinikka Honkanen, Kanttori, Hallstahammar-Kolbäckin seurakunta

Työpaikkako maanpäällinen paratiisi? No ei ihan, mutta lähellekin voi päästä.

Työskentelen kanttorina Ruotsissa vuonna 2019 perustetussa sataprosenttisessa virassa Hallstahammar-Kolbäckin seurakunnassa, johon on yhdistetty pienemmällä prosentilla Västeråsin ruotsinsuomalainen seurakuntatyö. Virka on kaksikielinen, ruotsinkielisiä toimituksia ja jumalanpalveluksia on toki enemmän. Suomalaisilla on Emma-pappi Västeråsissa, ja Jarmo, Hallstahammarin pappi, kiertää ympäri Västmanlandia, koska suomenkielisistä papeista on pulaa. Minä jaan työhuoneen suomenkielisen diakonin Minnan kanssa.

Vajaan vuoden päästä aloitan vapaapulsatiivisen elämän pitkän työuran jälkeen. Työskentelin Vantaalla vuodesta 1982 vuoteen 2018, ja olin miettinyt jo pidempään uutta haastetta. Ruotsia en osannut koulutietoja enempää, mutta nopeasti muistilokeroiden syvyyksistä sen verran sanoja pintaan ponkaisi, että alkuun pääsi. Kollegat saavat joskus makeat naurut ”muumiruotsini” kustannuksella, mutta se on ollut hyväntahtoista naurua.

Allsång på Skansen -tyyppisiä kappaleita toivotaan paljon.

Hyppy uuteen maailmaan

Musiikillisesti hyppäsin uuteen maailmaan. Allsång på Skansen -tyyppisiä kappaleita toivotaan paljon, mutta esim. Albinonin Adagiota, kestosuosikkia Suomessa, ei ole kysytty kertaakaan, vaikka muuta klassista musiikkia kyllä.  Hauskimpia toimituksia ovat kasteet, joissa Suomesta poiketen kanttori on aina mukana. Siinä saattaa olla kulkuemusiikki, usein laulusolisti, aina kaksi virttä, ja lopuksi pappi nostaa vastakastetun lapsen koko kirkkokansan ihailtavaksi.

Minulla on kaksi suomenkielistä aikuisten kuoroa, Mikaelin Varpuset Västeråsissa ja Sinikat Hallstahammarissa. Suomen ev.lut. kirkon virsikirjan lisävihko on tuottanut suurta iloa täällä, samoin Helmiä-laulukirja sekä äskettäin ilmestynyt Voimalauluja-kokoelma.

Suomea puhuvien sukupolvi vanhenee ja tunnekieli nousee pintaan juuri musiikin kautta. Siksi olemme kiitollisia seurakunnan päätöksestä palkata myös suomenkielinen kanttori kahden ruotsalaisen lisäksi. Olen päässyt nostalgiamatkalle vanhempieni sukupolven musiikkimaailmaan. Kestosuosikki? Satumaa, kahden maan kansalaisten kaihon tulkki.

Sinikka Honkanen

Löytyykö työlleni jatkajaa?

Vaivalla perustettua virkaa ei saisi hukata pelkästään ruotsinkielisille. Vaikka Ruotsissa on runsaasti virkoja auki ympäri maata, ei kuitenkaan kaksikielisiä virkoja. Kun alkubyrokratiasta selviää (verovirasto ym.), alkaa elämä täällä sujua. Työpaikalla ilmapiiri fikapausseineen on ystävällinen, kohtelias ja toisia huomioiva. Meitä on pieni, kodikas joukko, ja tiimihenkeä vahvistetaan monenlaisilla yhteisillä tempauksilla seurakuntalaisten iloksi. Monet soittavat jotain instrumenttia, vielä useammat laulavat, ja teemanäytelmien keksimisessä vapaaehtoisten kiitosjuhliin on riemua riittänyt.

Jos innostuit lukemastasi, otathan yhteyttä. Minut tavoittaa parhaiten sähköpostilla sinikka.honkanen@svenskakyrkan.se

Hallstahammar-Kolbäcks församling ja Västeråsin ruotsinsuomalainen seurakuntatyö löytyvät myös Facebookista.