Liity jäseneksi

Akipedia: Viikonloppuvapaa ja loma

Menetänkö viikonloppuvapaan niinä kuukausina, jolloin minulla on lomaviikko tai kesälomaa? Onko osa-aikaisella työntekijällä lainkaan viikonloppuvapaata?

 Hengellisen työn tekijälle kuuluu kaksi yhden kalenterivuorokauden kestävää vapaapäivää viikossa, jotka voidaan, milloin se työn järjestelyn ja seurakunnan toiminnan kannalta on asianmukaista, esimiehen harkinnan mukaan sijoittaa myös pyhäpäivälle tai niin, että ne muodostavat lauantain ja sunnuntain käsittävän viikonvaihdevapaan.

Vapaapäivät pyritään sijoittamaan, mikäli mahdollista, kiinteiksi perättäisiksi viikonpäiviksi.  Mitään estettä ei ole sillekään, että työntekijöillä on kaksi vapaata viikonloppua kuukaudessa, joissakin seurakunnissa sovelletaan tällaista käytäntöä. Jos työntekijällä on vaikkapa sukulaisen juhlat lauantaina, vapaapäivät voidaan poikkeuksellisesti sijoittaa esimerkiksi maanantaiksi ja lauantaiksi, jos se onnistutaan työyhteisössä järjestämään.

Kirkkohallituksen päätöksessä on aikoinaan ollut sääntö, jonka mukaan vapaata viikonloppua ei voitu antaa silloin, jos samalle kuukaudelle osui lomaa. Tämä ei ole ollut enää vuosiin voimassa.

Osa-aikaiselle työntekijälle kuuluvat yhdenvertaisuuslain perusteella samat oikeudet kuin kokoaikaisellekin. Jos muilla työntekijöillä on yksi vapaa viikonloppu kuukauden työpanosta kohti, tätä sääntöä on sovellettava myös osa-aikaiseen työntekijään.