AKI-liitot on antanut lausuen koskien irtisanomiskynnyksen madaltamista koskevaa hallituksen esitystä.
Esitys muuttaisi henkilöön liittyvän irtisanomisperusteen sääntelyä siten, että työsopimuksen päättämiseen riittäisi jatkossa asiallinen syy nykyisen asiallisen ja painavan syyn sijasta. Esityksellä kerrotaan toteutettavan Orpon hallitusohjelman kirjausta työllistämisen esteiden purkamiseksi.
AKI kiinnitti lausunnossaan huomiota puuttuviin työmarkkinaneuvotteluja koskeviin vaikutuksenarviointeihin. Odotettavissa on, että vastapainona alemmasta irtisanomiskynnyksestä työntekijät odottavat esimerkiksi korkeampaa palkkatasoa, joka takaisi korkeamman säästämisasteen ja sosiaaliturvan mahdollisessa irtisanomistilanteessa.
Lausunnossa katsottiin, että uudistus tulee ulottaa koskemaan ainoastaan lain voimaantulon jälkeen solmittavia työsopimuksia, ei nykyisin voimassa olevia. Tätä tukee myös lakiesityksen tarkoitus, joka liittyy uusien työsopimusten solmimiseen ja työllisyysasteen nostoon, ei irtisanomisten helpottamiseen sinänsä.
AKI totesi, että henkilöön liittyvien irtisanomisten lisääntyminen voi johtaa työttömyysturvassa asetettavien karenssien määrän kasvuun. Esitys lisäisi perusteettomia eroavaisuuksia julkisella sektorilla työskentelevien viranhaltijoiden/virkamiesten sekä työsopimussuhteisten työntekijöiden välillä. AKI katsoo, ettei irtisanomiskynnyksen alentamista voida julkisella sektorilla perustella liiketoiminnan riskeihin liittyvillä työllistämisen kynnyksillä.
Erittäin tärkeänä AKI piti, ettei irtisanomiskynnystä madalleta tilanteissa, joissa työntekijän työkyky on alentunut sairauden, vamman tai tapaturman johdosta.
AKI toteaa, että puutteellinen asennoituminen työhön on poistettava kokonaan 7 luvun 2 §:n 2 momentin luettelosta. Asennoituminen ja sen arviointi on hyvin subjektiivista eikä täytä pätevän syyn vaatimusta. Kirjaus on erittäin ongelmallinen Suomea koskevien kansainvälisten velvoitteiden osalta.
Uudistus laajentaisi varoituksen antamatta jättämisen mahdollisuutta. AKI katsoi, että Varoitusmenettelyn tulee olla irtisanomistilanteissa aina lähtökohta ja irtisanomisen ilman varoitusmenettelyä poikkeus.