Liity jäseneksi

AKI-liitot: Valtakunnansovittelijan toimivallan rajaaminen heikentäisi sovittelijainstituutiota ja lisäisi työtaisteluja

AKI-liitot on lausunut työriitojen sovittelusta annetusta lakiluonnoksesta. Luonnoksen mukaan valtakunnansovittelijan toimivaltaa rajattaisiin siten, ettei sovittelussa voitaisi antaa niin sanottua yleistä linjaa ylittäviä palkankorotuksia.

AKI-liitot katsoo, että esitys heikentäisi työriitojen sovitteluinstituutiota ja lisäisi työtaisteluja.

Nyt esitettävä malli jättää huomiotta toimialakohtaiset erot. Sovittelijan toimivallan rajoittaminen estäisi realististen palkankorotusten esittämisen aloilla, jossa palkankorotusvaraa niin sanottua yleistä linjaa enemmän. Työmarkkinapoliittisissa keskusteluissa on vuosia keskusteltu tarpeesta huomioida alakohtaiset ja yrityskohtaiset tilanteet. AKI-liitot katsoo, että nyt esitettävä malli vie työmarkkinoita toiseen suuntaan.

Lakiluonnoksessa käytettävät yleisen linjan ja yleisen edun käsitteet ovat huomattavan epämääräisiä. Lain perustelujen määrittelyt jättävät huomiotta yhdenvertaisuuden, samapalkkaisuuden ja työvoiman saatavuuden. Tavoitteen epämääräisyys estää tehokasta sovittelua ja puutteellisesti määritetyt velvoitteet voivat johtaa virkavelvollisuuksien rikkomiseen.

AKI-liitot yhtyy palkansaajakeskusjärjestöjen ja oikeuskanslerin näkemykseen, että malli on ongelmallinen suhteessa Suomea sitoviin kansainvälisiin sopimuksiin. Tämän lisäksi AKI-liitot pitää ongelmallisena aiottua ajankohtaa: merkittävän sääntelyn saattaminen voimaan kesken neuvottelukierrosta vaarantaisi sopimuskierroksen sujuvuuden.

AKI-liitot katsoo, että nykyisen neuvottelujärjestelmän ongelmat liittyvät yhteisesti hyväksytyn taloudellisen informaatiopohjan puuttumisesta ja valtakunnansovittelijanviraston resurssien vähyydestä. AKI-liitot ehdottaa, että sovittelijantointa kehitettäisiin Akavan vuonna 2021 esittämän ohjelman pohjalta.

Voit lukea koko AKIn lausunnon tästä.