Laura Leipakka
Suomen teologiliiton puheenjohtaja
laura.leipakka@evl.fi
Korona toi etätyön pysyväksi osaksi elämäämme. Se, mikä oli aiemmin mahdollista vain osalle, olikin yhtäkkiä mahdollista lähes kaikille asiantuntija- ja tietotyötä tekeville. Läppäri sylissä työtä voi tehdä oikeastaan missä tahansa. Työtehtävistä toki riippuen.
Olen itse nauttinut tästä vapaudesta äärimmäisen paljon. Työhyvinvointiani on lisännyt huomattavasti, kun voin itse valita, missä teen työni. Kellonaikoihin en työssäni voi kovin paljon vaikuttaa, koska olen sidottu työaikaan, mutta onneksi siinäkin on joustovaraa. Olen saanut aamuisin nukkua pidempään ja aloittaa työpäivän pyjama päällä. Aamukahvin saa juoda rauhassa omaan tahtiin ja ruokarytmi on muuttunut elimistölleni sopivammaksi.
Etätyö tuli jäädäkseen, mutta yhä edelleen osa työnantajista ja työpaikoista suhtautuu siihen nihkeästi. Ymmärrän tämän osittain, sillä tietyt asiat on helpompi hoitaa, jos kaikki työ tehdään samassa paikassa. Mikään ei korvaa kasvotusten tapahtuvia kohtaamisia, joissa jokin sivulause yhtäkkiä antaakin uuden oivalluksen. Kasvokkain tapahtuvissa kokouksissa on helpompi ideoida uutta ja olla luova kuin verkon yli. Ja hiljainen tieto ei aina siirry virtuaalisesti, vaan satunnaisten kohtaamisten myötä työpaikan käytävillä.
Etäyhteyksillä tehtävän työn ehdoton hienous on, että se mahdollistaa laajemman joukon osallistumisen helposti ja lyhyelläkin varoitusajalla pitkien matkojen takaa. Kaukana ovat toivottavasti ne ajat, kun ihmiset matkustavat kolme tuntia suuntaansa kahden tunnin kokouksen takia. Olen itsekin tehnyt niin. Olin kerran työmatkalla Oulussa, jonne lensin Helsingistä kahden tunnin tapaamiseen. Käytännössä työpäiväni meni matkustamiseen. Ympäristö ei kiittänyt ja olisin voinut käyttää työaikani paljon fiksummin kuin erilaisissa kulkuvälineissä istumalla, rahan säästämisestä puhumattakaan. Etätyö on ekologista ja ekonomista.
Monipaikkaisuus lisääntyy tulevaisuudessa ja etätyö antaa siihen mahdollisuuden. Läppäri kulkee sinne, minne työntekijäkin, ja työt hoituvat niin kauan kuin internet-yhteydet pelaavat. Tämä kohentaa monen työntekijän elämänlaatua ja arkea, kun aina ei tarvitse käyttää aikaa siihen, että pääsee työpaikalle.
Itse olen käytännöllinen etätyön suhteen. Se, mikä onnistuu etänä, kannattaa tehdä etänä. Mutta lähityötä tarvitaan, koska työyhteisön kohtaaminen pitää ainakin minut kiinni työn imussa eri tavalla kuin pelkkä kotona istuminen ja ruudun tuijottaminen. Tiedän olevaani etuoikeutettu, sillä kaikilla meillä ei ole samanlaisia mahdollisuuksia etätyön tekemiseen. Eikä se myöskään sovi kaikille. Siksi joustavuus on avain onneen.