Kuusi vuotta uskonnonfilosofiaa ja 85 miljoonaa dollaria
Mikko Myllys
Hallitusammattilainen ja teologi bisnesmaailmassa
Mitä yhteistä on Susan Wojcickilla, Stewart Butterfieldillä ja John Mackeylla? Wojcicki on YouTuben toimitusjohtaja, Butterfield Slackin ja Flickrin perustaja ja toiminut näiden toimitusjohtajana, Mackey puolestaan on Whole Foodsin perustaja ja toimitusjohtaja. Kaikki ovat erittäin menestyneitä yritysjohtajia Yhdysvalloissa. He kaikki ovat myös valmistuneet yliopistosta jostain muusta oppiaineesta kuin perinteisistä bisnesaineista, Mackey on itseasiassa otsikossa mainittu uskonnonfilosofian drop-out.
Toimittaja Veera Luoma-aho kirjoitti Hesarin Visio-talousliitteessä pari viikkoa sitten siitä, miten Suomessa yritysmaailman johtotehtäviin ei edelleenkään osata palkata juuri muita kuin kauppatieteilijöitä, diplomi-insinöörejä ja ehkä oikeustieteilijöitä. Ihmistieteiden edustajat huutavat poissaolollaan suomalaisten huippuyritysten ylimmästä johdosta. Wojcick, Butterfield ja Mackey ovat vain muutama esimerkki siitä, miten vaikkapa Yhdysvalloissa tilanne on ollut jo pidempään toinen. Liberal Arts -yliopistojen alumnit ovat löytäneet tiensä yritysmaailman huipulle.
Kulttuurin, ihmisten sekä organisaatioiden ja yhteiskunnan ilmiöiden ymmärtäminen on ehdoton edellytys onnistuneessa yritysten johtamisessa ”perinteisten” prosessien ja talouden ymmärtämisen lisäksi. Tässä teologeilla on humanistien, yhteiskuntatieteilijöiden ja kasvatustieteilijöiden kanssa paljon annettavaa. Oman yli 15 vuoden yritystaustan ja johtamiskokemuksen perusteella väitän, että meillä ihmistieteillä on luonteva paikka yritysmaailmassa ja liiketoiminnan johtamisessa. Rohkeutta tarvitaan niin rekrytoijilta yrityksissä kuin meiltä hipeiltä työmarkkinoilla.
Valmistun itse teologina kahden vuoden opintojen jälkeen toukokuun lopussa AaltoEE:n Executive MBA -ohjelmasta. Meidän vuosikurssillamme vain vajaan viidenneksen koulutustausta on humanistis-yhteiskunnalliselta alalta. Yli 80 % kurssikavereista on näitä diplomi-insinöörejä ja kauppatietelijöitä, juristien ja lääkäreiden lisäksi. Ihmistieteilijöiden pitää täydentää omaa osaamistaan, jotta hyppy yritysmaailmaan onnistuu. Tässä yliopistoillakin on vielä paljon tehtävää. Haluan haastaa niin Helsingin yliopiston ja sen Teologisen tiedekunnan kuin myös muut humanistis-yhteiskuntatieteelliset tiedekunnat olemaan rohkeasti mukana tällä matkalla tukemassa meitä ihmistieteiden kasvatteja matkalla menestyviksi yritysjohtajiksi. Kaipaan yliopistoilta jotain konkreettista ja uusia avauksia, joilla näiden alojen opiskelijoita voidaan tukea. Nykyiset toimet eivät ole riittäviä. Yritysmaailman johtotehtävät ovat liian tärkeitä jätettäväksi pelkille perinteisten bisnesalojen ihmisille.