Liity jäseneksi

Papiston päivät Seinäjoen Framilla 12.-13.10.2022

Papiston päivät ovat valtakunnalliset papiston koulutus- ja neuvottelupäivät, joilla kollegat kohtaavat ympäri maata.

Papiston päivien satoa

Tälle sivulle lisätään Papiston päivien materiaalia ja valokuvia, joiden myötä voit palata vielä Papiston päivien teemoihin. Katso linkit ohjelmasta, materiaalia sisältävät otsikot on alleviivattu.

Jumalanpalvelusvirret
PP22_virret_keskiviikko PP22_virret_torstai
Papiston päivien kuvat

Keskiviikko 12.10.2022

10.30–11.30 Toivon lähteillä. Jumalanpalvelus Lakeuden Ristissä, liturgi Karoliina Virkamäki, saarna piispa Matti Salomäki, avustava pappi Merja Lampila. Kanttorit Maria Väinölä ja Lea Salumäe. Lakeuden Ristin kamarikuoro johtajanaan Lea Salumäe. Avustajina osa Solina-kuoroa ja Solina-bändi johtajanaan Suvi Ilonen.

Piispa Matti Salomäen saarna

Papiston päivien jumalanpalvelus Yle-Areenassa.

11.00–13.30 Ilmoittautuminen

Lounas

Materiaalinäyttely, Hiljainen huone (Hiljaisuuden Ystävät ry)

13.30–14.30  Päivien avajaiset – toivon herättely 

Pappisliiton puheenjohtaja Janne Keränen, kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä, kirkkoherra Jukka Salo, Teatteri Hysterian Improaalto, Vuoden papin julkistaminen, Pappisliiton apurahojen jakaminen, Houseband: Sanna Ågren, Anu Mäki-Latvala ja Ossi Mäki-Reini.

14.30–15.00 Kahvitauko, Materiaalinäyttely, Hiljainen huone (Hiljaisuuden Ystävät ry)

15.00–16.30 Onko toivoa?
Paneelikeskustelun juontajana rovasti Toivo Loikkanen, keskustelijoina Risto Saarinen, Piia Rytilä, Panu Pihkala ja Anu Rask (ks. tarkemmin kanavien kohdalta).

19.30 Iltamat ja jatkot Rytmikorjaamolla

– maljapuhe: toiminnanjohtaja Jussi Junni, ruokailu, Stand up -ohjelmaa: Mikko Vaismaa, karaoke
– jatkoilla J. Huumo & Rock´n Rolls Band

Torstai 13.10.2022

9.00–9.45  Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.
Aamuhartaus ja raamattutuokio Jer. 29: 11. Hiippakuntadekaani Terhi Kaira. Houseband.

10.00–10.45  Toivo ja ahdistus ympäristökriisin aikakaudella 
luento: tutkija, kirjailijapastori Panu Pihkala

11.00–12.30 Toivon kanavat:

  1. Kestävä toivo

Pandemian monet käänteet ovat turhauttaneet meitä. Olisiko parempi olla toivomatta liikoja, jotta ei aina pettyisi?  Kristinuskossa opetetaan kuitenkin kestävää ja vakaata toivoa. Miten sitä voisi elää todeksi arjen työssä erilaisten epävarmuuksien keskellä? Kanava keskittyy toivon teologiaan nykypäivänä professori Risto Saarisen johdolla.

  1. Tämä rakennus olemme me – mitä olen oppinut yhteisöistä ja urbaanista uskosta

Kaupungistuminen muovaa maailmaa ja koskettaa meitä kaikkia. Kaupunki ei ole vain tausta ihmisten elämälle, se vaikuttaa monin tavoin siihen minkälaiseksi elämä muodostuu. Tiheiden verkostojen kaupungissa ihmiset valitsevat yhteisöt, joihin haluavat kuulua. Kaupunkiteologi TM Anu Rask on perehtynyt opinnoissaan kaupunkiteologian kysymyksiin. Lisäksi hän on toiminut vuosia helsinkiläisissä seurakunnissa rakentaen yhteisöjä, kuten Alppilan kirkon kahvilaa ja brunssia, Kallion kulma -yhteisömediaa sekä Jätkäsaaren Hyvän toivon kappelin urbaania messuyhteisöä. Vuorovaikutteisessa kaupunkiteologian kanavassa pohditaan yksilöllisyyden ja yhteisöllisyyden kysymyksiä sekä maailmankatsomusten risteämis- ja törmäyskohtia.

  1. Tulevaisuus, toivo ja ilmastonmuutos  Kanavan diat

Mitä tarkoittaa raamatunlause ”Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon” ilmastonmuutoksen maailmassa? Pelastaako Jumala maailman ihmisten tuottamalta ilmastokatastrofilta? Vai voimmeko heittää hanskat tiskiin ja keskittyä tuonpuoleiseen pelastukseen? Kanavassa tarkastellaan ilmastoteologiaa tulevaisuuden ja toivon näkökulmasta ja keskustellaan luomakunnan polttavista kysymyksistä. Vetäjänä on TM Piia Rytilä, joka on tutkinut gradussaan ilmastonmuutoksen teologiaa. Hänellä on kokemusta myös kirkon ympäristötyöstä sekä ilmasto- ja ympäristöaktivismista monella taholla.

  1. Kristus blir allt och i alla (Kol 3:11)

Den kristna tron bär i sig framtidstro och ett starkt hopp. Vi tar upp några samtida teologers försök att kommunicera den kristna lärans frågor om historiens slut och Jesu återkomst i en samtid präglad av en naturvetenskaplig världsbild. Workshopens syfte är att tillsammans reflektera över deras bidrag och dela erfarenheter om att leva av och förmedla hopp i en tid av oro. Workshopen leds av Yvonne Terlinden, TD, psykoterapeut.

  1. ”Hänen on tultava suuremmaksi, pitääkö minunkin?” Henkilöbrändi, papin työ sosiaalisen median alustoilla ja muuttuneessa mediakentässä vuonna 2022.

Onko sinulla mielipide valmiina nopeatempoisiin sosiaalisen median keskustelurytmiin? Pitäisikö papin uskaltaa rohkeammin tehdä someaktivismia? Osaatko luoda ilmiöitä vai määräävätkö muut keskustelun aiheet?
Sosiaalista mediaa ei voi papin työssä ohittaa. Voisiko vuosi 2022 olla se, jolloin otat täysipainoisesti somen mahdollisuudet käyttöön. Kanavassa kuulet kokemuksia ja saat vinkkejä siitä, millainen sisältö toimii erilaisilla alustoilla, kuulet epäonnistumisista, ja saat eväitä oman sosiaalisen median työnäyn kirkastamiseen. Kanavaa luotsaa Kallion seurakunnan pappi ja someinnostuja, pastori Visa Viljamaa. Kanavassa vieraana pastori, verkkotuottaja Jan Ahonen.

  1. Pyhiinvaeltaen kohti toivoa   Kanavan diat

Pyhiinvaellus on ikiaikaista ja nykyaikaista. Se yhdistää luonnossa kulkemisen, kulttuurihistorian, pyhät paikat ja hengellisyyden kokonaisvaltaiseksi kokemukseksi. Pyhiinvaellusreitit kytkevät meidät eurooppalaisiin reitistöihin ja laajemmin kansainväliseen yhteyteen. Miten pyhiinvaellus voi toimia muuttuvassa arjessa monialaisesti kirkon työn keskellä kohtuutta, kestävyyttä ja toivoa vaalien? Miten Suomen ensimmäinen pyhiinvaelluskeskus voi tukea seurakuntien työtä?  Pyhiinvaelluskeskuksen projektipäällikkö Annastiina Papinaho avaa pyhiinvaellusta tässä ajassa ja nostaa esimerkein mahdollisuuksia soveltaa pyhiinvaellusta työssä ja arjessa.

8. Minäkö eläkkeelle? Valmistautuminen kolmanteen elämänvaiheeseen    Kanavan diat

Eläkkeelle valmistautuvien kanavan ohjaa Marketta Rantama, ura- ja työhyvinvoinnin valmentaja, joka on toiminut eläke-esittelijänä kirkon eläkkeissä, henkilöstöpäällikkönä Kuopion seurakuntayhtymässä ja yliopistossa. Eläkkeelle siirryttyään hän jatkaa toimintaa yrittäjänä. Hän on perehtynyt erityisesti ikäjohtamisen kysymyksiin ja varttuneiden työntekijöiden asemaan työmarkkinoilla.

9. ”Kaikkialle virtaava vesi – ravintona kaikille” -bibliodraamatyöskentely

Luovaa toimintaa ja keskustelua Raamatun tekstistä (1. Moos. 2: 4b-15). Toimintaperiaatteena vapaaehtoisuus, luottamuksellisuus ja jokaisen oikeus omaan kokemukseen ilman toisten arvostelua. Ohjaajina Anne Blomqvist ja Leena Väyrynen-Si.

12. Alvar Aalto -kierros klo 11.15–12.30 (klo 11.10 Seinäjoen kaupungintalon edessä, Kirkkokatu 6)

Kävelykierros paikallisen oppaan johdolla arkkitehti Alvar Aallon Seinäjoelle suunnittelemassa hallinto- ja kulttuurikeskuksessa, joka on saanut nimen Aalto-keskus. Kierroksella tutustutaan mm. Lakeuden Ristiin, Seinäjoen kaupungintaloon, teatteriin sekä Aallon kirjastoon ja sen yhteyteen 2012 valmistuneeseen JKMM-arkkitehtien Apila kirjastoon. Kokoontuminen klo 11.10 Seinäjoen kaupungintalon edessä, Kirkkokatu 6.

12.30–14.00 Lounas, Materiaalinäyttely, Hiljainen huone (Hiljaisuuden Ystävät ry)

14.00–15.00 Toivossa tulevaisuuteen
Pappi uudella vuosikymmenellä, pastori, kirkkohistorian dosentti Esko M. Laine 
Houseband
Puheenvuoro toivosta, siunaus ja lähettäminen, piispa Matti Salomäki

15.00  Päätöskahvi (Juodaan Laaksamon Merjan eläkkeellelähtökahvit)

Vuoden papiksi 2022 Heli Harjunpää

Kuva Johanna Harjunpää

Papiston päivät järjestettiin tänä vuonna jo 13. kerran. Päivien yhteydessä julkistettiin vuoden pappi, jo 28. kerran! Vuoden pappi 2022 on sairaalapastori Heli Harjunpää Helsingistä, Hiljaisuuden joogan kehittäjä.

Papiston päivillä julkistettiin myös Pappisliiton apurahat.

Tieteellisen apurahan 6 000 euroa sai seurakuntapastori Miikka Tarpeenniemi Jyväskylästä. Käytännöllistä apurahaa 3 000 euroa sai seurakuntapastori Anne Aho Järvenpäästä ja 3 000 euroa seurakuntapastori Katri Uutela Helsingistä.

Materiaalinäyttely

Materiaalinäyttelyssä mukana:

1. AKI-liittojen edunvalvonta
2. Aurinko Kustannus Oy / Kustannus Oy Arkki
3. Herättäjä-Yhdistys ry
4. Hiljaisuuden ystävät
5. Kansan Raamattuseuran säätiö sr ja Karas-Sana Oy
6. Keskinäinen Vakuutusyhtiö Turva
7. Kirkon tutkimus ja koulutus
8. Kirkon Ulkomaanapu
9. Lasten ja nuorten keskus ry
10. Lähetysyhdistys Kylväjä
11. Osuuskunta Pyhävaate
12. Publiva Oy / Lasten Keskus ja Kirjapaja
13. Pyhiinvaelluskeskus
14. Sacrum-Kotimaa Oy
15. Suomen Lähetysseura ry
16. Suomen Pipliaseura
17. TSS Prime Oy
18. Vitec Katrina Oy
19. Väyläkirjat-kustantamo

Työryhmä 2022

Merja Lampila, puheenjohtaja
Jukka Helin, jäsen
Anders Lundström, jäsen
Anni-Sofia Nikki, jäsen
Alma Tuiskula, jäsen
Juuso Sikiö, jäsen

Toimistolta työryhmän työskentelyyn osallistuvat:
Ilari Huhtasalo, pöytäkirjanpitäjä 31.1.22 asti
Ina Laakso, pöytäkirjanpitäjä 1.2.22 alkaen
Merja Laaksamo, päivien pääsihteeri

Päivien ilme ja logosuunnittelu: Marianne Siltala / Design Marianne Oy