Liity jäseneksi

Papiston päivät Seinäjoen Framilla 12.-13.10.2022

Papiston päivät ovat valtakunnallisesti suurimmat papiston koulutus- ja neuvottelupäivät, joilla kollegat kohtaavat ympäri maata.

Kutsu

Tervetuloa Papiston päiville Seinäjoen Framille 12.–13.10.2022. Messu toteutetaan Lakeuden Ristissä.

Päivien teemana on Toivo. Ohjelmassa käsitellään ympäristöön, papin identiteettiin ja työnkuvan muuttumiseen liittyviä aiheita. Tutustu ohjelmaan ja tule mukaan valtakunnallisesti suurimpaan papistolle suunnattuun koulutus- ja neuvottelutapahtumaan.

Papiston päivien työryhmä

(Kuva Pekka Hovi, Papiston päivät 2018)

Ilmoittaudu tästä!

Ohjelma

Papiston päivät järjestetään tänä vuonna jo 13. kerran. Päivien yhteydessä julkistetaan vuoden pappi, jo 28. kerran! Ensimmäinen vuoden pappi valittiin vuonna 1995.

Päivät alkavat messulla Lakeuden Ristissä 12.10. klo 10.30 ja päättyvät 13.10. lähtökahveihin klo 15.

Tutustu ohjelmaan, valitse kanavasi ja ilmoittaudu mukaan!

Materiaalinäyttely

Papiston päivillä on entiseen tapaan materiaalinäyttely. Materiaalinäyttelyn järjestelyistä vastaa Kokouspiste. Jos olet kiinnostunut varaamaan paikan materiaalinäyttelystä, ota yhteyttä Kokouspisteeseen, tapahtumat@kokouspiste.fi. Mainitse viestissäsi, että kyseessä on Papiston päivien materiaalinäyttely.

Tervetuloa mukaan!

Kuva Pekka Hovi

Keskiviikko 12.10.2022 Pantapaitapäivä

10.30–11.30 Toivon lähteillä. Jumalanpalvelus Lakeuden Ristissä, liturgi Karoliina Virkamäki, saarna piispa Matti Salomäki, avustava pappi Merja Lampila. Kanttorit Maria Väinölä ja Lea Salumäe. Lakeuden Ristin kamarikuoro johtajanaan Lea Salumäe. Avustajina osa Solina-kuoroa ja Solina-bändi johtajanaan Suvi Lehtimäki.

Siirtyminen Framille, bussikuljetus

12.00–13.30 Ilmoittautuminen (ilmoittautumis- ja infopiste avoinna koko päivien ajan)

Lounas kahdessa vuorossa (12.00-12.45 ja 12.45-13.30)

Materiaalinäyttely

Hiljainen huone (Hiljaisuuden ystävät ry)

13.30–14.30  Päivien avajaiset – toivon herättely

Pappisliiton puheenjohtaja Janne Keränen, kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä, kirkkoherra Jukka Salo, Teatteri Hysterian Improaalto, Vuoden papin julkistaminen, Pappisliiton apurahojen jakaminen, Houseband: Sanna Ågren, Anu Mäki-Latvala ja Ossi Mäki-Reini.

14.30–15.00 Kahvitauko

Materiaalinäyttely

Hiljainen huone (Hiljaisuuden ystävät ry)

15.00–16.30 Onko toivoa? Paneelikeskustelun juontajana rovasti Toivo Loikkanen, keskustelijoina Risto Saarinen, Piia Rytilä, Panu Pihkala ja Anu Rask (ks. tarkemmin kanavien kohdalta).

Siirtyminen Framilta hotelleille, bussikuljetus

19.00 Bussit hotelleilta Rytmikorjaamolle

19.30 Iltamat ja jatkot Rytmikorjaamolla

– maljapuhe: toiminnanjohtaja Jussi Junni, ruokailu, Stand up -ohjelmaa: Mikko Vaismaa, karaoke

– jatkoilla J. Huumo & Rock´n Rolls Band

Bussit hotelleille sovittuina aikoina.

Torstai 13.10.2022

9.00–9.45  Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon. Aamuhartaus ja raamattutuokio Jer. 27: 11.
Hiippakuntadekaani Terhi Kaira

10.00–10.45  Toivo ja ahdistus ympäristökriisin aikakaudella
luento: tutkija, kirjailijapastori Panu Pihkala

11.00–12.30 Toivon kanavat:

  1. Kestävä toivo

Pandemian monet käänteet ovat turhauttaneet meitä. Olisiko parempi olla toivomatta liikoja, jotta ei aina pettyisi?  Kristinuskossa opetetaan kuitenkin kestävää ja vakaata toivoa. Miten sitä voisi elää todeksi arjen työssä erilaisten epävarmuuksien keskellä? Kanava keskittyy toivon teologiaan nykypäivänä professori Risto Saarisen johdolla.

  1. Tämä rakennus olemme me – mitä olen oppinut yhteisöistä ja urbaanista uskosta

Kaupungistuminen muovaa maailmaa ja koskettaa meitä kaikkia. Kaupunki ei ole vain tausta ihmisten elämälle, se vaikuttaa monin tavoin siihen minkälaiseksi elämä muodostuu. Tiheiden verkostojen kaupungissa ihmiset valitsevat yhteisöt, joihin haluavat kuulua. Kaupunkiteologi TM Anu Rask on perehtynyt opinnoissaan kaupunkiteologian kysymyksiin. Lisäksi hän on toiminut vuosia helsinkiläisissä seurakunnissa rakentaen yhteisöjä, kuten Alppilan kirkon kahvilaa ja brunssia, Kallion kulma -yhteisömediaa sekä Jätkäsaaren Hyvän toivon kappelin urbaania messuyhteisöä. Vuorovaikutteisessa kaupunkiteologian kanavassa pohditaan yksilöllisyyden ja yhteisöllisyyden kysymyksiä sekä maailmankatsomusten risteämis- ja törmäyskohtia.

  1. Tulevaisuus, toivo ja ilmastonmuutos

Mitä tarkoittaa raamatunlause ”Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon” ilmastonmuutoksen maailmassa? Pelastaako Jumala maailman ihmisten tuottamalta ilmastokatastrofilta? Vai voimmeko heittää hanskat tiskiin ja keskittyä tuonpuoleiseen pelastukseen? Kanavassa tarkastellaan ilmastoteologiaa tulevaisuuden ja toivon näkökulmasta ja keskustellaan luomakunnan polttavista kysymyksistä. Vetäjänä on TM Piia Rytilä, joka on tutkinut gradussaan ilmastonmuutoksen teologiaa. Hänellä on kokemusta myös kirkon ympäristötyöstä sekä ilmasto- ja ympäristöaktivismista monella taholla.

  1. Kristus blir allt och i alla (Kol 3:11)

Den kristna tron bär i sig framtidstro och ett starkt hopp. Vi tar upp några samtida teologers försök att kommunicera den kristna lärans frågor om historiens slut och Jesu återkomst i en samtid präglad av en naturvetenskaplig världsbild. Workshopens syfte är att tillsammans reflektera över deras bidrag och dela erfarenheter om att leva av och förmedla hopp i en tid av oro. Workshopen leds av Yvonne Terlinden, TD, psykoterapeut.

  1. ”Hänen on tultava suuremmaksi, pitääkö minunkin?” Henkilöbrändi, papin työ sosiaalisen median alustoilla ja muuttuneessa mediakentässä vuonna 2022.

Onko sinulla mielipide valmiina nopeatempoisiin sosiaalisen median keskustelurytmiin? Pitäisikö papin uskaltaa rohkeammin tehdä someaktivismia? Osaatko luoda ilmiöitä vai määräävätkö muut keskustelun aiheet?
Sosiaalista mediaa ei voi papin työssä ohittaa. Voisiko vuosi 2022 olla se, jolloin otat täysipainoisesti somen mahdollisuudet käyttöön. Kanavassa kuulet kokemuksia ja saat vinkkejä siitä, millainen sisältö toimii erilaisilla alustoilla, kuulet epäonnistumisista, ja saat eväitä oman sosiaalisen median työnäyn kirkastamiseen. Kanavaa luotsaa Kallion seurakunnan pappi ja someinnostuja, pastori Visa Viljamaa. Kanavassa vieraana pastori, verkkotuottaja Jan Ahonen.

  1. Pyhiinvaeltaen kohti toivoa

Pyhiinvaellus on ikiaikaista ja nykyaikaista. Se yhdistää luonnossa kulkemisen, kulttuurihistorian, pyhät paikat ja hengellisyyden kokonaisvaltaiseksi kokemukseksi. Pyhiinvaellusreitit kytkevät meidät eurooppalaisiin reitistöihin ja laajemmin kansainväliseen yhteyteen. Miten pyhiinvaellus voi toimia muuttuvassa arjessa monialaisesti kirkon työn keskellä kohtuutta, kestävyyttä ja toivoa vaalien? Miten Suomen ensimmäinen pyhiinvaelluskeskus voi tukea seurakuntien työtä?  Pyhiinvaelluskeskuksen projektipäällikkö Annastiina Papinaho avaa pyhiinvaellusta tässä ajassa ja nostaa esimerkein mahdollisuuksia soveltaa pyhiinvaellusta työssä ja arjessa.

8. Minäkö eläkkeelle? Valmistautuminen kolmanteen elämänvaiheeseen

Eläkkeelle valmistautuvien kanavan ohjaa Marketta Rantama, ura- ja työhyvinvoinnin valmentaja, joka on toiminut eläke-esittelijänä kirkon eläkkeissä, henkilöstöpäällikkönä Kuopion seurakuntayhtymässä ja yliopistossa. Eläkkeelle siirryttyään hän jatkaa toimintaa yrittäjänä. Hän on perehtynyt erityisesti ikäjohtamisen kysymyksiin ja varttuneiden työntekijöiden asemaan työmarkkinoilla.

9. ”Kaikkialle virtaava vesi – ravintona kaikille” -bibliodraamatyöskentely

Luovaa toimintaa ja keskustelua Raamatun tekstistä (1. Moos. 2: 4b-15). Toimintaperiaatteena vapaaehtoisuus, luottamuksellisuus ja jokaisen oikeus omaan kokemukseen ilman toisten arvostelua. Ohjaajina Anne Blomqvist ja Leena Väyrynen-Si.

12. Alvar Aalto -kierros klo 11.15–12.30

Kävelykierros paikallisen oppaan johdolla arkkitehti Alvar Aallon Seinäjoelle suunnittelemassa hallinto- ja kulttuurikeskuksessa, joka on saanut nimen Aalto-keskus. Kierroksella tutustutaan mm. Lakeuden Ristiin, Seinäjoen kaupungintaloon, teatteriin sekä Aallon kirjastoon ja sen yhteyteen 2012 valmistuneeseen JKMM-arkkitehtien Apila kirjastoon. Kokoontuminen klo 11.10 Seinäjoen kaupungintalon edessä, Kirkkokatu 6.

12.30–14.00 Lounas kahdessa vuorossa (12.30-13.15 ja 13.15-14.00)

Materiaalinäyttely

Hiljainen huone (Hiljaisuuden ystävät ry)

14.00–15.00 Toivossa tulevaisuuteen
Pappi uudella vuosikymmenellä, pastori, kirkkohistorian dosentti Esko M. Laine
Houseband
Puheenvuoro toivosta, siunaus ja lähettäminen, piispa Matti Salomäki

15.00  Päätöskahvi

 

ILMOITTAUTUMINEN

Papiston päiville ilmoittautuminen jatkuu 18.9. asti.

PST. Päiville voi vielä tovin ilmoittautua!

Ilmoittaudu tästä!

Papiston päivien 2022 osallistumismaksut

  • työelämäjäsenet 300 €
  • työelämän ulkopuolella olevat jäsenet (esim. työttömät, eläkeläiset) 200 €
  • opiskelijajäsenet 100 €
  • ei-jäsenet, kaikki 340 €

Hinta sisältää ohjelman, ruokailut ja iltajuhlan. Majoittuminen maksetaan erikseen.

Tutustu eri hotellivaihtoehtoihin ennen ilmoittautumista.

Ilmoittautumisen yhteydessä varataan majoitus sekä osallistuminen kanavaan. Osallistumismaksu ja majoittuminen maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Maksuvaihtoehtoina ovat luottokortti, verkkopankki tai lasku. Varaudu ilmoittamaan laskutusosoite ilmoittautumisen yhteydessä. Seurakuntasi verkkolaskuosoitteen voit tarkistaa täältä.

Papiston päivien ohjelmasisältöä koskeviin kysymyksiin vastaa päivien pääsihteeri, apulaistoiminnanjohtaja Merja Laaksamo, puh. (09) 4270 1506, merja.laaksamo@akiliitot.fi.

Ilmoittautumiseen, rekisteröintiin ja majoitukseen liittyviin kysymyksiin vastaa Kokouspiste Oy,  tapahtumat@kokouspiste.fi.

Huom.! Työnantajan halutessa yhteislaskun, pyydämme ottamaan yhteyttä sähköpostitse Kokouspisteeseen.

Osallistumisesi peruuntuessa tai maksullisen palvelun muutostarpeessa, ota yhteys Kokouspisteeseen tapahtumat@kokouspiste.fi. Kaikki maksullisten palvelujen peruutukset tulee tehdä kirjallisesti. Suoritamme maksupalautuksia tapahtuman toimitusehtojen mukaisesti. Mahdollista maksupalautusta varten tarvitsemme tilinumeron. Maksu palautetaan ainoastaan laskun maksajalle. Peruuntumistapauksessa on mahdollista nimetä toinen henkilö alkuperäisen osallistujan tilalle.

Maksuttomien palvelujen muuttaminen (esim. kanavien vaihtaminen) ja maksullisten palvelujen lisääminen omalla ilmoittautumislomakkeella on mahdollista 18.9. saakka.

 

Ilmoittaudu Papiston päiville!

Työryhmä 2022

Merja Lampila, puheenjohtaja
Jukka Helin, jäsen
Anders Lundström, jäsen
Anni-Sofia Nikki, jäsen
Alma Tuiskula, jäsen
Juuso Sikiö, jäsen

Toimistolta työryhmän työskentelyyn osallistuvat:
Ilari Huhtasalo, pöytäkirjanpitäjä 31.1.22 asti
Ina Laakso, pöytäkirjanpitäjä 1.2.22 alkaen
Merja Laaksamo, päivien pääsihteeri

Päivien logo: Design Marianne