Merja Laaksamo
Päätoimittaja
Ympäristön ehdoilla
Yksi ihmisen perustehtävistä on huolehtia elinympäristönsä säilymisestä tuleville sukupolville. Joskus menneinä aikoina tämä oli itsestäänselvyys, eikä sen eteen tarvinnut juurikaan tehdä työtä tai suunnata asiaan ajatuksia, saatikka murehtia ympäristön puolesta. Tänä päivänä kaikki on toisin. Ympäristö ja ilmasto vaativat tutkimusta, suojelua ja aiheuttavat jopa ahdistusta.
Tässä lehdessä paneudumme joihinkin ympäristökysymyksiin. Pauliina Kainulainen pohtii, miksi ekoteologialla on kirkossa huomattavan pieni rooli, vaikka siitä on paljon kirjoitettu ja ympäristöasioita pidetty monella tavalla esillä. Ekoteologiaa kommentoi Björn Vikström, jonka mukaan kirkossa muut vielä akuutimmat huolet uhkaavat ajaa ympäristöasioiden edelle.
Panu Pihkalan teemana on ympäristöahdistus, jota osa ihmisistä tuntee henkilökohtaisesti. Keskeisin Suomessa havaittu ympäristöahdistuksen muoto on hänen mukaansa ilmastoahdistus. Tätä stressiä ja monia negatiivisia tunteita herättävää ahdistusta on kuitenkin mahdollista käsitellä ja löytää keinoja lievittää oireita.
Satu Saarinen kertoo, miten Oulussa jumalanpalvelus vietiin luonnon keskelle, kun Ainolan puistossa järjestettiin puistojumalanpalvelus. Koronan vuoksi jumalanpalvelus striimattiin, mutta idea jäi elämään myös livenä toteutettavaksi, kunhan koronasta päästään. Kainalojutussa Satu Kreivi-Palosaari kertoo äänettömästä saarnasta, joka puhutteli luonnon keskellä.
Tuomo Salovuori kertoo Sininauhaliiton luontoavusteisesta Green Care -toiminnasta, joka alkoi 2000-luvulla tehdä vahvaa paluuta eri puolilla maailmaa. Terapeuttinen puutarhatoiminta, maatilaympäristöjen käyttö ja eläinavusteinen toiminta ovat osoittautuneet tehokkaiksi kuntoutumisen menetelmiksi monenlaisten asiakasryhmien parissa.
Henri Järvinen on kartoittanut suomalaisia pyhiinvaelluspolkuja, joita alkaa olla jo merkittävä määrä eri puolilla Suomea. Hän on haastatellut yhteyshenkilöitä ja kertoo pyhiinvaellusreiteistä Turun seudulla, Tampereella ja Helsingissä. Helsingin pyhiinvaellusreitit on toteutettu yhteistyössä eri seurakuntien ja Sininauhaliiton kanssa.
Sanna Jattu, Vilppu Huomo ja Sami Ritokoski kirjoittavat rippikoulujen ohjaamisesta poikkeusoloissa. Korona pakotti toteuttamaan myös rippikouluja etänä, jolloin työntekijät joutuivat kehittämään uusia toimintatapoja. Tärkeimmiksi huomioiksi nousivat rippikouluryhmän keskinäisen yhteyden vaaliminen, samoin kuin yhteyden vaaliminen ryhmän ja ohjaajien kesken. Myös isosten innostamiseen on etäoloissa kiinnitettävä enemmän huomiota.
Kesätuulet alkavat vähitellen puhallella ja koronakin näyttäisi laantuvan kesää kohti rokotusmäärien kasvaessa. Virkistävää kesää ja levollista lomaa!