Liikkuminen vapauttaa turhista rooleista
Satu Kreivi-Palosaari
Kappalainen, Oulujoen seurakunta
– Tuleeko työpaikkaliikuntaa? työterveyslääkäri kysäisi papilta muutama vuosi sitten.
– Arkun edellä tulee kuljettua joskus pitkäkin matka, pappi totesi.
Tänä päivänä seurakunnissa saattaa tulla muunkinlaista liikuntaa työtehtävissä kuin arkun perässä tai edellä käveleminen. Myös vapaa-aikana työntekijät liikkuvat innokkaasti.
Erilaiset ruokailut, jotka alkoivat nousta seurakuntien toiminnassa keskeiseen rooliin, ovat joutuneet väistämään koronaa, mutta varsinkin ulkoliikunta on toiminut myös korona-aikana.
Oulujoen seurakunta palkittiin hiljattain opetus- ja kulttuuriministeriön Liikkuva perhe- palkinnolla. Ensimmäistä kertaa palkinto tuli seurakuntaan.
– Perheiden liikunnallinen toiminta seurakunnassa on vahvasti ennaltaehkäisevää perhetyötä. Kun mietin perheiden hyvinvointia ja sitä mikä perheitä houkuttelee tekemään asioita yhdessä, niin ensimmäisenä tulee mieleen liikunta, varhaiskasvatuksen ohjaaja, tiimiesimies Maaret Sulkala sanoo.
Oulujoen seurakunnan Liikkuvat perheet -konsepti tarjoaa monenlaisia erilaisia yhdessä liikkumiseen ja tekemiseen pohjautuvia toimintamuotoja kuten liikuntalauantai, laulua ja liikuntaa lapsiperheille ja perhepalloilua tai ulkoilukummitoimintaa.
Sulkala haluaa nostaa esille kirkon Liikkuva seurakunta -sivulta kohdan, jossa todetaan: ”Ihminen on henkinen, hengellinen ja fyysinen kokonaisuus, jossa kaikki ulottuvuudet ovat yhtä tärkeitä. Ihminen voi hyvin, jos nämä osa-alueet ovat tasapainossa. Hengellisesti liikuntaa voi lähestyä luotuisuuden kautta – ruumis on Pyhän hengen temppeli, jota saa pitää hyvässä kunnossa.”
Sulkalan työtoverit, perhetoiminnan ohjaajat Anu Suomalainen ja Tomi Pajukangas ovat myös ilahtuneita tunnustuksesta.
– Liikuntalauantaissa, niin kuin kaikessa muussakin perheiden toiminnassa, ihmiset saavat olla vapaasti keitä he ovat, ilman suorituspaineita tai odotuksia. Jo pelkästään se, että suuri osa toiminnasta ollaan ulkona ja luonnossa, vapauttaa niin työntekijät kuin seurakuntalaiset turhista rooleista ja valta-asetelmista, Suomalainen pohtii.
Yhtä tärkeää kuin musiikki ja kädentaidot
Varhaiskasvattajat näkevät, että liikunta sopii seurakuntien toimintaan yhtä hyvin kuin musiikki, kädentaidot ja kulttuuri. He kiittelevät, että kirkkoherra on aina suhtautunut liikuntatoimintaan kiinnostuneesti ja kannustavasti, ja tarvittaessa puolustanutkin liikunnallisen toiminnan paikkaa, jos vaikka tiloille olisi ollut muutakin käyttöä.
– Mielestämme olemme luoneet perusteltua ja tämän ajan ihmisille sopivaa toimintaa.
Tomi Pajukangas kertoo, että liikuntalauantai on siitä hyvä konsepti, että ensin liikutaan yhdessä perheenä ja sen jälkeen syödään yhteisestä pöydästä. Kun koronan vuoksi yhteinen ruokailu on ollut tauolla, perhetoiminnan ohjaajat ovat lähteneet perheille liikuntakummeiksi, eli pihaleikkeihin tai vaikka hiihtoretkelle mukaan.
Oulujoen seurakunnan varhaiskasvatuksen saaman liikuntapalkinnon perusteisiin liittyi sekä perheliikunnasta viestiminen että ehkä myös näkemys, jota voi kuvata diakoniseksi. Perusteluissa kiiteltiin toiminnan maksuttomuutta, avoimuutta ja sitä, että toimintaa on kehitetty perhelähtöisesti.
Oulujoella on pidetty myös modernia raamattupiiriä siten, että jakeiden avautumista on avitettu yhteisellä kävelylenkillä. Ensi syksyn sururyhmään suunnitellaan yhteistä kävelylenkkiä. Seurakunnan ylpeys on seurakuntatalon oma liikuntasali.
Hanke lisäämään työntekijöiden liikuntaa
HR-koordinaattori Ritva Sanaksenaho Oulun seurakuntien henkilöstöpalveluista kertoo, että Oulun seurakuntayhtymä tukee työntekijöiden omaehtoista liikuntaharrastusta liikuntaseteleillä. Tämän lisäksi henkilöstöllä on henkilökorttiin liitetty etu, joka oikeuttaa liikuntapalveluihin Oulun kaupungin liikuntalaitoksissa, eli ilmaiseksi pääsee uimaan ja kuntosalille. Tyky-toimintaa tarjotaan kaikille vakinaisille ja pitempiaikaisissa määräaikaisissa työsuhteissa oleville työntekijöille. Erityisesti siihen pyritään ohjaamaan passiivisia liikkujia sekä ikääntyviä. Työnantajan tukena on myös työterveyshuollon järjestämiä erilaisia ryhmiä ja luentoja.
-Työhyvinvoinnin ja liikunnan merkitys ja kysyntä ovat lisääntyneet. Tähän kysyntään on vastattu ja kannustettu erityisen hankkeen avulla.
Oulun seurakuntayhtymän toteuttaman ”Osallisuus Suhteessa – Osallistava johtaminen ja hyvinvointi työyhteisössä” -hankkeen yhtenä painopisteenä on fyysisen kunnon ja työssäjaksamisen kehittäminen. Hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta ja rahoitusviranomaisena toimii Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
-Syyskuussa 2021 alkoi kahdenkymmenen henkilön pilottivalmennus. Valmennus toteutetaan kuntosali- ja ryhmäliikuntamuotoisena osallistujan omien tavoitteiden mukaisesti. Ohjaajana toimii kokenut sosiaali- ja terveysalan ammattilainen ja personal trainer.
Ritva Sanaksenaho kertoo, että myös työntekijöiden vapaa-ajanyhdistys Kirva ry edistää jäsenistön kunnon hoitamista, virkistymistä ja yhteenkuuluvuutta tarjoamalla henkilöstölle erilaisia liikuntamuotoja. Ohjelmassa on eri lajeihin tutustumisia, etäjumppia ja fysioterapeutin ohjaamia kuntosalitunteja.
– Kirvan toiminnassa lähdetään matalan kynnyksen periaatteella liikkeelle. Loppuvuodesta toteutettiin kolmen kuukauden aikana Liiku vaikka kilsa– tempaus. Eniten kilometrejä kerännyt palkitaan ja kaikkien osallistujien kesken arvotaan lahjakortteja.
Lenkillä tulevat parhaat oivallukset
Haukiputaan seurakunnan kirkkoherra Jaakko Tuisku nähdään somekuvissaan milloin melomassa, pyöräilemässä tai hiihtämässä.
– Liikunta ja hengellisyys kulkevat minulla käsi kädessä. Toki vaarana on joskus omalla kohdallani, että liikunnasta tulee urheilua. Liikunta irrottaa arjesta ja vapauttaa ajatukset. Liikunta on hengittämistä, ajatusten, arjen, elämän hengittämistä. Se on kuin kehon rukousta.
Tuisku sanoo suoraan, että liikunta on auttanut jaksamaan. Hän on kulkenut töissä toimituksia myöten paljon pyörällä.
– Jos jonkin puheen kanssa olen jumissa, usein lenkillä tai salilla tulevat parhaat oivallukset. Sitten onkin kiire kotona laittaa ne ylös. Jos työyhteisössä on jäänyt jokin mieleen kupruilemaan, paras tapa on päästää höyryt lähtemällä liikkumaan.
Tuisku sanoo, että liikkuvan seurakunnan teemat olivat mielessä erityisesti piispan pyöräilyn aikoihin. Myös esimerkiksi Kiiminkijokisoudun viimeinen pätkä on lähtenyt kirkkorannasta.
Pidimme melojille kahvilaa ja esittelimme kirkkoa. Olemme toteuttaneet myös vanhan kirkkotien vaelluksen, joka kiinnosti paljon. Kellon Kiviniemestä on mennyt vanha kävelytie kirkkoon.
Jaakko Tuisku unelmoi liikkuvasta kirkosta, jota toteutetaan yhdessä seurakuntalaisten kanssa.
– Se on rentoutta ylittää totutut hengellisyyden muodot, se hyödyntää myös paikkakunnan verkostot aiempaa paremmin.