Liity jäseneksi

AKI-liitot: Kirkon valtionrahoituksen leikkausta ei voi perustella lisääntyvillä kirkollisverotuotoilla

Euro-setelin leikkaaminen saksilla.

AKI-liitot on antanut opetus- ja kulttuuriministeriölle lausunnon luonnoksesta hallituksen esitykseksi laeiksi valtion rahoituksesta evankelis-luterilaiselle kirkolle eräisiin yhteiskunnallisiin tehtäviin annetun lain 2 §:n ja ortodoksisesta kirkosta annetun lain 119 §:n muuttamisesta.

AKI-liitot ry vastustaa hallituksen ehdotusta leikata evankelis-luterilaiselle kirkolle myönnettävää valtion rahoitusta 20 miljoonalla eurolla. Lausunnossa korostetaan, että kirkollisvero on kirkon jäsenten maksama jäsenmaksu, eikä valtiolla ole oikeutta puuttua kirkon tuloihin. Esityksen katsotaan rikkovan perustuslaissa säädettyä uskonnonvapautta ja yhdenvertaisuutta, sillä valtion rahoitusta on tarkoitus käyttää erityisiin yhteiskunnallisiin tehtäviin, kuten hautaustoimeen, jota kirkollisvero ei saa kattaa.

Valtionrahoituksen leikkaus kohdistuisi pääasiassa hautaustoimeen, mikä voisi johtaa hautausmaksujen kaksinkertaistumiseen. Tämä rasittaisi erityisesti kirkkoon kuuluvia kotitalouksia, mikä johtaisi niiden kokonaisveroasteen kiristymiseen ja eriarvoisuuden kasvuun. Lausunnossa huomautetaan, että esityksessä ei ole huomioitu mahdollisia alueellisia eroja kirkollisverotuottojen kasvussa, ja peräänkuulutetaan jatkovalmistelua, jossa näitä seikkoja selvitettäisiin tarkemmin.

Jos leikkaus toteutetaan, siihen tulee sisällyttää tasapainottavia elementtejä, kuten valtion, kuntien tai hyvinvointialueiden vastuuta muiden kuin kirkon jäsenten hautaustoimesta, sekä hautausmaksujen porrastamista kirkon jäsenyyden keston mukaan. Lisäksi esitetään, että jatkovalmistelussa tulisi ottaa huomioon eduskunnan aiemmat suositukset kirkon valtionrahoituksen epäkohdista ja pyytää lausunto kirkolliskokoukselta ennen esityksen eduskuntakäsittelyä.

Lue koko lausunto tästä linkistä.