Liity jäseneksi

AKI-liitot vastustaa yhteistoiminnan heikentämistä yksityisellä sektorilla

AKI-liitot ry on 23.8.2024 antanut työ- ja elinkeinoministeriölle lausunnon luonnokseen hallituksen esityksestä yhteistoimintalain muuttamiseksi. Yhteistoimintalakia (1333/2021) sovelletaan yksityisellä sektorilla, yritysten lisäksi myös järjestöissä.

AKI-liitot ry vastustaa hallituksen esitysluonnosta, joka nostaisi yhteistoimintalain soveltamisalarajaa 20 työntekijästä 50 työntekijään ja lyhentäisi muutosneuvottelujen vähimmäisaikoja. Muutos heikentäisi työntekijöiden oikeuksia ja vähentäisi työnantajan ja työntekijöiden välistä vuorovaikutusta, mikä puolestaan vaikuttaisi negatiivisesti yritysten tuottavuuteen ja kilpailukykyyn. Lisäksi muutokset olisivat ristiriidassa Euroopan sosiaalisen peruskirjan ja EU:n yhteistoimintamenettelydirektiivin kanssa, jotka asettavat vaatimuksia työntekijöiden suojan tasolle.

Esitysluonnoksen toteuttaminen johtaisi lain soveltamisen sekavuuteen, koska erilaiset soveltamisalarajat ja sääntelyt eri kokoisissa yrityksissä monimutkaistaisivat käytännön soveltamista. Lisäksi esityksen katsotaan rikkovan EU:n yhteistoimintamenettelydirektiivin heikentämiskieltoa, sillä se heikentäisi työntekijöiden suojaa erityisesti pienemmissä yrityksissä. Nykyinen yhteistoimintalaki on vasta hiljattain astunut voimaan, eikä sen vaikutuksista ole vielä kattavaa tietoa. Näin ollen muutoksia ei pidetä perusteltuina.

Mikäli hallituksen esitys etenee, siihen tulisi lisätä tasapainottavia toimenpiteitä, kuten hallintoedustuksen soveltamisalarajan laskeminen 150 työntekijästä 50 työntekijään ja sen laajentaminen koskemaan myös aatteellisia yhdistyksiä. Esitystä tulisi täydentää selvityksellä siitä, voitaisiinko hallitusohjelman tavoitteet saavuttaa paikallisesti sovittavilla kevyemmillä yhteistoimintamenettelyillä.

Lue koko lausunto tästä linkistä.