Liity jäseneksi

Tilaa Pappisliiton historia

Pappisliitto julkaisi 100-vuotisen taipaleensa kunniaksi historiateoksen. Satavuotishistorian on kirjoittanut Helsingin ja Itä-Suomen yliopiston Suomen ja Skandinavian kirkkohistorian dosentti, pastori Esko M. Laine.

Laaja 616-sivuinen teos kertoo Pappisliiton historian liiton perustamisesta kattojärjestön, AKI-liittojen syntyyn, joten se kattaa vuodet 1918–2005. Se linkittää Pappisliiton historian Suomessa tapahtuvaan yhteiskunnalliseen muutokseen sekä papiston aseman kehitykseen. Samalla se on osa suomalaisen työmarkkina- ja kirkkopolitiikan historiaa.

Suurlakon nostattamat muutosvaatimukset kohdistuivat 1910-luvulla myös kirkkoon. Vahvistaakseen papiston yhteyttä, ammatillisia valmiuksia ja hengellisyyttä murrosaikana papit alkoivat perustaa veljespiirejä, joiden keskusliitoksi Pappisliitto syntyi ensimmäisillä kirkkopäivillä 1918.

Liiton toiminnan painopiste oli 1970-luvulle asti avustuksissa, koulutuksessa, kannanotoissa, julkaisutoiminnassa ja opintomatkoissa. Pappisliitto oli perustamassa keskusjärjestö Akavaa, jonka jäseneksi se liittyi 1951.

Keskitetyn sopimusjärjestelmän myötä toiminnan keskiöön nousi vuodesta 1975 alkaen edunvalvonta. Liitto tavoitteli papiston kokonaispalkkausta, johon kuuluivat papiston asumisvelvoitteen poistaminen ja viisipäiväinen työviikko.

Alkuperäislähteisiin perustuva tutkimus asettaa Pappisliiton historian laajaan kirkon, kirkollisen työelämän ja suomalaisen yhteiskunnan muutokseen sadan vuoden aikana. Tutkimus tekee monipuolisesti selkoa suomalaisen pappeuden identiteetistä liiton perustamisesta kirkollisten liittojen yhdistymispyrkimyksiin vuoteen 2005 asti.

Teoksen sisällysluettelo

Tilaa Pappisliiton historiateos 49 € + postikulut

  • Posti lähettää ilmoituksen paketin saapumisesta tekstiviestillä.