Liity jäseneksi

Olin 16 vuotta nuorisopappina ja jo tuolloin liian lyhyet leirivapaat hiersivät perhe-elämää. Sittemmin Viialan kirkkoherrana, Akaan kappalaisena ja kirkkoherrana olen huomannut, että tämä sama ongelma edelleen vaivaa minua ja muita leirityöntekijöitä. Leirivapaita täytyy pidentää, jotta leireistä toipuu sekä pappi että perhe.

Leirin johtajalisä-pykälä tulee myös avata älylliseen keskusteluun. Kirkkolain mukaan pappi tai lehtori johtaa rippikoulua, mutta seurakunnissa tämä pykälä aiheuttaa hämmennystä. Varsinkin, jos leirillä sattuu jotain, onko vastuussa nuorisotyönohjaaja, joka on merkitty ohjelma- ja turvallisuusvastaavaksi, vai hänen lähiesihenkilönsä, joka on samalla reissulla myös töissä? Joko kirkkolakia on muutettava, tai käytävä perusteellinen keskustelu todellisista vastuukysymyksistä.

Seurakuntapastorien palkkajärjestelmää tulee kehittää siten, että on yhtenäisempiä käytäntöjä, miten esimerkiksi työnjohto- ja budjettivastuu näkyvät palkassa. Nykyään seurakuntapastori saattaa tehdä vaativampaa työtä kuin kappalainen, mutta huonommalla palkalla. Koulutusmäärärahojen tulisi olla sopimus- tai suositusteitse riittäviä.

AKI-liiton palvelut, varsinkin koulutus- ja neuvontapalvelut ovat hyvä syy kuulua Pappisliittoon. Näistä on hyvä rummuttaa jäsenistössä ja potentiaalisten jäsenten keskuudessa. Työttömyyskassoja on muitakin, mutta todellinen apu hädän hetkellä tulee omasta ammattiliitosta. Tästä on omakohtaista kokemusta.