Työnkuva ja virkojen hakeminen
Kanttorin rekrytointiin tarvitaan kirkkomusiikin asiantuntijoita
Suomen Kanttori-urkuriliitto on seurannut kanttorin virkojen rekrytointiprosesseja ja havainnut, että osasta rekrytointiprosesseja puuttuu musiikin ja kanttorin työn asiantuntemus. On välttämätöntä, että kanttorien rekrytoinnissa on aina mukana kirkkomusiikin ja kanttorin työn tuntemusta. Musiikin ammattilaista rekrytoitaessa tarvitaan prosessin eri vaiheissa musiikillista asiantuntemusta ja ymmärrystä kanttorin työn kokonaisuudesta, jotta seurakuntien musiikkityön tarpeet tulevat huomioiduksi monipuolisesti.
Rekrytointi-ilmoitusta laadittaessa:
– Tulee olla ymmärrys juuri sen viran tehtävistä, johon kanttoria etsitään. Ilmoitusta suunniteltaessa tiedetään seurakunnan (realistiset) toiveet ja tarpeet sekä viran mahdolliset painopisteet.
– Viran sisällöstä keskustellaan avoimesti työyhteisössä suunnitteluvaiheessa. Jos virka on osa kanttoritiimiä, huomioidaan, että muutokset avattavan viran painopisteissä vaikuttavat todennäköisesti myös kollegoihin.
– Viran sisällöstä kerrotaan ilmoituksessa huomioiden painopistealueet.
– Osaamisen painottaminen työkokemuksen sijaan, jotta valmistuvillakin olisi mahdollisuus hakea virkaa.
Haastattelutilannetta suunniteltaessa:
– Haastatteluteemat ja musiikkinäytteet suunnitellaan musiikin asiantuntijoiden kanssa siten, että ne antavat tietoa juuri kyseisen viran tarpeita varten.
– Haastattelutilanteessa pyydetyt musiikkinäytteet mittaavat sitä osaamista, mitä viranhoitajalta toivotaan, eli tehtävän todellista sisältöä. Painottuuko toimitusten musiikki ja urut vai vapaasäestys, mitkä instrumentit, mitkä tyylilajit, millaista prima vistaa?
– Raadin kokoonpano mietitään viran kokonaisuus huomioiden. Valintatyöryhmään kutsutaan asiantuntijoita musiikillisten taitojen arviointiin tarvittaessa oman seurakunnan ulkopuolelta. Jos toiveena on painotus johonkin tiettyyn kirkkomusiikin osa-alueeseen (kuten esim. urkujensoitto, bändityö, lasten kuorot, esihenkilötyö), haastattelussa sekä musiikkinäytteiden suunnittelussa ja arvioinnissa tulee olla juuri sen osa-alueen asiantuntemusta. (Edes kirkkomusiikin ammattilainen ei ole kaikkien musiikkityylien asiantuntija, puhumattakaan musiikin harrastajista, luottamushenkilöistä tai seurakuntatyön kollegoista.)
Valintapäivänä:
– Soittonäytteitä varten soittimet ovat vireessä ja muutenkin kunnossa.
– Hakijat saavat mahdollisuuden rauhassa tutustua musiikkinäytteissä käytettäviin soittimiin etukäteen.
Lisätietoa linkkien takaa:
• Kanttorin tehtävästä säädetään lyhyesti Kirkkojärjestyksessä 657/2023 8 luku §27
Kirkkojärjestys 657/2023 – Säädökset alkuperäisinä – FINLEX ®
• Kanttorin ydinosaamiskuvaus
EVL – Kanttorin ydinosaamiskuvaus (kirkonydinosaaminen.fi)
• Kanttorien kelpoisuusvaatimukset Kirkkohallitus 2023
Kirkkohallituksen päätös kanttorin virassa vaadittavasta tutkinnosta (evl.fi)
• Suomen Kanttori-urkuriliiton näkökulmia kanttorin virkojen hakemiseen
Työnkuva ja virkojen hakeminen – Työ kanttorina (akiliitot.fi)
• Artikkeli Teija Tuukkanen Kirkkohallitus maaliskuu 2021,
Kanttorinviran hakeminen – AKI-liitot (akiliitot.fi)
• Video hyvän työpaikkailmoituksen tekemisestä kirkon tehtävään, Kirkon Tutkimus ja Koulutus https://www.youtube.com/watch?v=2hyVmDF71x4
• Blogikirjoitus rekrytoinnin merkityksestä Marja Pesonen, Kirkon Tutkimus ja koulutus, huhtikuu 2024
Rekrytointiviestintä muodostaa kuvaa seurakunnasta ja kirkosta – KirkonkelloKirkonkello
Kanttorin työn kuvaus
Kanttori on oman työalansa – seurakunnan musiikkitoiminnan – asiantuntija, johtaja, suunnittelija ja toteuttaja. Kanttorin viran olemassaolon ja työn sisällön perusta on seurakunnan yhteinen jumalanpalveluselämä. Kanttorin työn tavoitteet määräytyvät kirkon ja seurakunnan perustehtävän – sananjulistuksen – pohjalta. Kirkkojärjestyksen mukaan kanttori vastaa seurakunnan kaikesta musiikkitoiminnasta.
Kirkkojärjestys 6 luku 39§:
Kanttorin tehtävänä on johtaa seurakunnan musiikkitoimintaa. Hän vastaa musiikista seurakunnan jumalanpalveluksissa sekä muissa kirkollisissa toimituksissa ja seurakunnan tilaisuuksissa, opettaa rippikoulussa, hoitaa muutenkin musiikkikasvatustyötä ja edistää musiikin käyttöä seurakunnan eri toiminnoissa. Kanttori vastaa myös seurakunnan soittimien hoidosta ja huollosta. Kanttorin tehtävistä määrätään tarkemmin kirkkoneuvoston tai seurakuntaneuvoston johtosäännössä.
Kanttorin virkojen hakeminen
Vuoden 2013 kirkkolain muutoksen jälkeen kanttorin virkojen hakeminen tapahtuu suoraan seurakunnista, eikä tuomiokapituleilla ole enää velvollisuuksia kanttorinvirkojen täytön suhteen. Viran täyttämättä jättämiseen tulee kuitenkin saada lupa tuomiokapitulilta.
Seurakunnat ratkaisevat itsenäisesti
- kanttorin virkojen perustamisen ja lakkauttamisen (seurakunnassa on kuitenkin oltava vähintään yksi kanttorin virka eli ainoan kanttorin virkaa ei voi lakkauttaa)
- minkä pätevyystason kanttorin virkoja ne perustavat (tuomiokirkkoseurakunnissa tulee kuitenkin olla ylintä tutkintotasoa edellyttävä kanttorin virka)
- missä viestimissä seurakunnan ilmoitustaulun lisäksi haettavissa olevista kanttorin viroista ilmoitetaan
Kanttorin viran kelpoisuusvaatimukset
Nykyinen kanttorinvirkoja koskeva säädös (KS 163) tuli voimaan 31.5.2023 ja siinä on nimetty kanttorin virat seuraavasti: kanttorin virka on joko 1) ylempää korkeakoulututkintoa edellyttävä (taso B), 2) korkeakoulututkintoa edellyttävä (taso C) tai 3) ylintä tutkintotasoa edellyttävä (taso A). Usein näistä eri viroista käytetäänkin puhekielessä termejä A- B- ja C-virka. Virkaan edellytettävä tutkinto tulee olla suoritettuna ja siitä tulee olla todistus ennen hakuajan päättymistä, ts. vakinaisen viran täyttämisessä ei voida huomioida alan opiskelijoita. Tämä sääntö ei koske määräaikaista virkaa tai viransijaisuutta.
Koska kanttorivirkojen kelpoisuudet ovat muuttuneet viimeisen parin vuosikymmenen aikana useammankin kerran, on kelpoisuuksien antavien tutkintonimikkeiden kirjo melkoinen ja kolmiportaisuus tekee asiasta melkoisen viidakon. Viimeisin virkaan liittyvä säädös muutti jälleen hiukan kelpoisuuteen liittyviä yksityiskohtia, mutta kaikki entiset kelpoisuuden tuottaneet tutkinnot tekevät niin myös tämän uuden säädöksen voimaantulon jälkeen.
Koulutuksen lisäksi kelpoisuuteen liittyvät samat vaatimukset kuin muissakin kirkon viroissa, eli hakijan tulee olla konfirmoitu Suomen evankelisluterilaisen kirkon jäsen ja hänellä täytyy olla erinomainen viranomaisen kielen taito ja tyydyttävä toisen kotimaisen kielen taito. Kielitaitoa koskevasta kelpoisuudesta on mahdollista tehdä poikkeus erikseen perustelluista syistä tai jos viran johto- tai kielisääntö niin sallii.
Virkoihin haetaan vapaamuotoisella hakemuksella, johon voi liittää joko virallisen nimikirjaotteen tai vapaamuotoisemman CV:n. Riippuen haettavan viran mahdollisesta painotuksesta, kannattaa hakemuksessa tuoda esiin osaamistaan ja kiinnostustaan erityisesti kyseiseen virkaan ja kyseisenlaiseen tehtäväpainotukseen.
Jos virantäytössä on epäselvää, liiton jäsenen kannattaa heti ottaa yhteyttä liittoon.