Liity jäseneksi

Suomen Kanttori-urkuriliiton hallitus on nimennyt Vuoden Kanttoriksi 2021 Kuopion Alavan seurakunnan kanttorin Ossi Jauhiaisen. Jauhiainen vastaanotti palkintonsa NKS2021-symposiumin avajaisten yhteydessä Helsingin tuomiokirkossa 26.8.2021.

Valinnan perustelut: Ossi Jauhiainen on laaja-alainen muusikko, joka on toiminut niin kirkkomuusikkona seurakunnassa, solistina maakuntaoopperaproduktioissa kuin tehnyt yhteistyötä aktiivisesti eri musiikkigenrejä edustavien artistien kanssa sekä sovittajana, säveltäjänä kuin tuottajanakin. Hän tekee rohkeasti omannäköistään työtä kirkkomuusikkona ottaen kuitenkin huomioon työtoverinsa ollen kannustava työtoveri. Korona-aikana hän on ottanut taidokkaasti haltuun virsivideot, videoidut koulukirkot sekä striimatut jumalanpalvelukset. Jauhiainen on tehnyt taidokkaita virsisovituksi, laulanut ja soittanut videoilla sekä äänittänyt ja miksannut videoita. Ossi Jauhiainen toimii Suomen kanttori-urkuriliiton ja AKI-littojen valtuustojen jäsenenä. Hän on myös toiminut usean vuoden ajan seurakuntansa JUKOlaisena luottamusmiehenä.

Musiikin maisteri, kanttori Ossi Jauhiainen on syntynyt vuonna 1976. Hän valmistui kanttoriksi (MuM) Sibelius-Akatemian Kuopion koulutusyksiköstä 2004. Lisäksi Ossi Jauhiainen on valmistunut laulupedagogiksi Savonia Ammattikorkeakoulusta 2012. Siilinjärveltä kotoisin oleva Jauhiainen on toiminut Sillinjärven seurakunnan A-kanttorina 2006–2009 sekä vuodesta 2009 lähtien Kuopion Alavan seurakunnan A-kanttorina. Ossi Jauhiainen on toiminut Sibelius-Akatemian Kuopion yksikössä sivutoimisena tuntiopettaja pitäen gospelkuoroa. Hän on uransa aikana osallistunut sekä Kangasniemen laulukilpailuun 2006 että Merikanto-laulukilpailuun 2009. Jauhiainen laulaa 2022 ensi-iltansa saavassa Jukka Linkolan säveltämässä Minnan taivas -oopperassa Gustaf Raninin roolin. Kirkkomusiikkia hän on säveltänyt kaksi kantaattia, Armon varassa -gospelmessun sekä yksittäisiä lauluja.

Ossi Jauhiaisen johtama Alavan kirkkokuoro valittiin Suomen kirkkomusiikkiliiton Vuoden 2018 musiikkiryhmäksi. Gospelmusiikin parissa Jauhiainen tekee yhteistyötä sekä julkaisuja Kristiina Braskin, Popo Salamin, intialaisen artistin Arunajan sekä Nashvillessä asuvan gospellaulaja Everett W. Millerin kanssa. Ossi Jauhiaisen tuottamia musiikkivideoita ja äänitteitä on soinut ympäri maailman lukuisilla radio- ja tv-kanavilla. Uusi julkaisu ”Arujana -Game” ilmestyi Spotifyhyn 27.8.2021.

Tunnustuksena ansioistaan Ossi Jauhiaiselle luovutettiin Urkurakentamo Veikko Virtasen lahjoittama Principal-urkupilli seinälaattaan kiinnitettynä, liiton rahalahja sekä Itämeri-päivänä tapahtuneen julkistuksen kunniaksi pala Itämerta John Nurmisen säätiön tekemän Itämeren suojelutyön tukemiseksi.