Liity jäseneksi

Vuoden kanttori 2018 Ismo Savimäki

Suomen Kanttori-urkuriliiton hallitus on nimennyt vuoden kanttoriksi 2018 Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanttorin, musiikin maisteri Ismo Savimäen. Savimäki vastaanotti palkintonsa Espoon Dipolissa valtakunnallisten kanttoripäivien iltajuhlan yhteydessä 7.2.2018.

Ismo Savimäki on kehittänyt seurakunnan ja koulun yhteistyötä tavalla, joka tavoittaa suuren määrän lapsia ja nuoria ja innostaa koululaisia laulamaan. Hän yhdistää työssään sekä tavoitteellista kuorolaulua että koululuokkia innostavaa yhteislaulua.

Hän on luonut ainutlaatuisen lasten ja nuorten kuorolaulukokonaisuuden seurakunnan alueella. Tällä hetkellä Ismo Savimäen johdolla laulaa Tyttökuoro Aurorina, Hämeenlinnan poikakuoro, Nuorisokuoro Aurora, Vanajan kamarikuoro ja Vox Vanajae -kuoro. Vuosittain kuoroissa on 200–300 laulajaa. Savimäen johtama Vanajan nuorisokuoro valittiin Yleisradion Vuoden nuorisokuoroksi vuonna 2011.

Ismo Savimäki tuli kanttoriksi Vanajan seurakuntaan vuonna 1994. Savimäki on monin tavoin innostanut koululaisia laulamisen pariin. Hän on järjestänyt yhdessä koulujen ja musiikkiopiston kanssa virsikonsertteja, jotka ovat toimineet monille koululaisille porttina kuoroharrastukseen. Viime vuosina Savimäki on kiertänyt Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan kouluissa laulattamassa kolmosluokkalaisia. Savimäen työn tuloksena jo pari tuhatta lasta on osallistunut Sibelius-aiheiseen konserttisarjaan ”Poika, joka katseli puiden latvoja”.

Kanttorin työnsä ohessa Ismo Savimäki on jakanut innostustaan ja osaamistaan eteenpäin muille kanttoreille ja kuoronjohtajille. Hän on kouluttanut lapsi- ja nuorisokuorojen johtajia Suomessa sekä kirkkomuusikoita Inkerin kirkossa. Vuonna 2017 ilmestyi Savimäen kirjoittama Lapsi- ja nuorisokuoron johtajan ABC-kirja, joka tarjoaa tietoa ja käytännön vinkkejä kaikille lasten ja nuorten laulun parissa työskenteleville kuoronjohtajille, opettajille ja kanttoreille.

Ismo Savimäen tavoitteena on ecclesia cantans, laulava kirkko, jossa seurakunta on pääroolissa. Tavoitettaan kohti Savimäki pyrkii tiiviillä kouluyhteistyöllä ja järjestelmällisellä kuorokasvatuksella, jota hän vie eteenpäin niin kanttorina, kuoronjohtajana kuin kouluttajanakin.

Tunnustuksena ansioistaan Vuoden kanttorille 2018 luovutettiin Urkurakentamo Veikko Virtasen lahjoittama Principal-urkupilli seinälaattaan kiinnitettynä sekä Suomen Kanttori-urkuriliiton ja Nordea-pankin rahalahja.

Vuoden kanttori Ismo Savimäki. Kuva Pekka Rautiainen.